Condiţiile meteo din acest an au fost favorabile producţiei de miere, apicultorii spunând că au obţinut o cantitate de miere cu 40% mai mare faţă de cea realizată anul trecut. „Producţia de miere din acest an este deosebit de bună, mai ales la salcâm şi floarea soarelui. Va fi o creştere de 40%. Dacă anul trecut s-au obţinut cam 15-18 mii tone, anul acesta avem peste 21 mii tone”, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Aşa s-a ajuns ca ţara noastră să ocupe locul patru în Europa, după Germania, Franţa şi Ungaria, în topul producătorilor de miere, iar în clasamanetul mondial să urce în Top 20. China este principalul producător de miere al planetei, obţinând anual în jur de 300 mii tone, fiind urmată la distanţă mare de Argentina, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina, având fiecare producţii în jur de 80.000 tone pe an.
În România există 1,3 milioane familii albine, iar din producţia de 21 mii tone se exportă în jur de 10 mii tone. Din totalul producţiei, jumătate este reprezentată de mierea polifloră, mierea de salcâm reprezintă 35%, iar cea de tei – 15%. Un român consumă anual în jur de 500 grame de miere.
“România are potenţial mult mai mare, mai ales ca mierea din zonele montane si culinare, unde se face un sfert din producţia totală, este naturală, chiar dacă nu este certificată ecologic”, a mai arătat Fetea.