Aderarea României la Spațiul Schengen este deosebit de importantă! Klaus Iohannis: Rămâne la baza prosperității țării

Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este „deosebit de importantă”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

„România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a adăugat că „un spaţiu Schengen pe deplin integrat este esenţial pentru consolidarea pieţei interne”.

El a amintit în discurs că anul acesta s-au împlinit 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. „În această perioadă, România s-a schimbat fundamental – o confirmare categorică a puterii transformatoare a proiectului european. Respectarea şi promovarea valorilor europene – democraţie, stat de drept, drepturi fundamentale, economia de piaţă – definesc astăzi România”, a punctat preşedintele.

De asemenea, Iohannis a spus că „suntem angajaţi în continuare, ferm, în eforturile de întărire a Uniunii” iar această abordare „rămâne baza progresului şi prosperităţii României şi beneficiază de sprijinul clar al majorităţii cetăţenilor noştri, reieşit şi din dezbaterile în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei”.

Când va intra România în Spațiul Schengen

Franța este dispusă să depună toate eforturile pentru extinderea Spațiului Schengen, astfel încât România să fie și ea primită în următoarea perioadă.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer este cea care a făcut anunțul cel mare. În cursul zilei de marți, în cadrul unei conferințe care a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni, aceasta a precizat că țara pe care o reprezintă va face  ”toate eforturile” pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen.

„În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România”, a afirmat diplomatul francez.

Totodată, oficialul francez a mai subliniat și faptul că în momentul de față, România îndeplineşte deja condiţiile tehnice în acest sens. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.

„Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (…) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen”, a arătat diplomatul, potrivit traducerii oficiale.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti a mai menționat că nu există însă un calendar precis în acest sens, însă a subliniat faptul că este nevoie de un efort complex, astfel încât Spațiul Schengen să funcționeze armonios, iar țările membre să se poată ajuta reciproc.