România este în pericol să nu poată atrage niciun euro din fondurile pe care Comisia Europeană i le va pune la dispoziție în exercițiul bugetar 2021-2027, avertizează cunoscutul economist Adrian Câciu

Iar această situație va face ca Planul de relansare economică propus de Guvernul Orban să rămână fără principala sursă de finanțare, atrage atenția economistul.

”Am dubii serioase”

”Poate voi nu știți dar toate fondurile europene din bugetul UE pe 2021-2027 pe care România le poate primi sunt condiționate de respectarea statului de drept și pot fi suspendate în cazul în care Comisia Europeană constata că un stat membru nu respecta principiile statului de drept.

Unul dintre principii fiind separația puterilor în stat.

Separatie a puterilor care include și lipsa atacurilor unei puteri față de cealaltă sau încercarea de intimidare sau influențare.

Când vad declarațiile din ultimele zile ale unor politicieni care fac parte din puterea legislativă sau executivă împotriva Curții Constituționale a României încep să am dubii serioase că România va trage vreun euro din fonduri europene în perioada următoare”, a scris Adrian Câciu luni pe Facebook.

”Există niște reguli constituționale în Romania”

”Pentru că, le place unora sau nu, CCR este cel mai important actor al statului de drept și cred ca unii politicieni nu au depășit mentalitatea de șef de trib.

Recomand apă rece! Pentru că dacă se continuă așa, tot acel plan magnific prezentat acum câteva zile este apă de ploaie, pentru că va rămâne fără fonduri.

Pe de altă parte însă, apa rece i-ar face poate pe unii sa înțeleagă că există niște reguli constituționale în Romania (republică în care statul de drept funcționează) iar aceste reguli trebuie respectate.

Dacă domnii respectivi nu știu să elaboreze un act normativ care să respecte aceste reguli, acest stat de drept prietenos și înțelegător le dă șansa să mai încerce o dată, eventual să se „califice la locul de muncă””, a adăugat economistul.

”Lăsați orgoliul la ușă”

”Dar nimeni, absolut nimeni nu are dreptul sa încalce Constituția României sau deciziile CCR și nici nu are dreptul de a instiga la nerespectarea acestora.

Iar pentru cei care sunt prea încinși la creier le recomand să ocolească riscul de a face un AVC și a vedea că CCR a respins foarte multe inițiative depuse de PSD în perioada stării de urgență și a admis la fel de multe sesizări de neconstituționalitate depuse de PNL.

Retorica politică care conduce la disoluția autorității este inacceptabilă într-un stat de drept.

Reveniți-vă! Apă rece de izvor! Lăsați orgoliul la ușă. A fi demnitar înseamnă a fi responsabil nu a face retorica politică!”, arată Adrian Câciu.