Potrivit Eurostat, contracţia economică a României din primul trimestru, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a plasat ţara noastră pe locul al şaselea în clasamentul statelor UE.

Potrivit datelor revizuite, publicate în luna mai de Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti, PIB-ul României s-a redus cu 4,6% faţă de trimestrul al patruluea al anului precedent. O valoare mai pesimistă este procentul de scădere faţă de perioada similară a anului trecut, mai exact -6,2%. Trebuie să ne gândim la faptul că trimestrul al patrulea al lui 2008 a fost unul de restrângere, fiind debutul crizei româneşti.

Primele locuri în clasamentul negru sunt ocupate de Slovacia (-11,4%), Letonia (-11,2%) şi Lituania (-10,5%). Deşi toate aceste ţări se află în Est, lucru ce ar da apă la moară extremiştilor eurosceptici din vestul continentului, nu trebuie uitat faptul că singurele ţări care nu au avut scădere economică în primul trimestru sunt tot din Est. Polonia a înregistrat o creştere de 0,4%, iar Cipru a stagnat.

În clasamentul scăderii comparativ cu perioada similară a anului trecut, seria neagră este deschisă de trio-ul baltic: Letonia (-18,6%), Estonia (-15,1%) şi Lituania (-11,8%).