Europarlamentarul Doru Frunzulică spune, într-un  interviu DC News că, în cazul unei decizii privind intrarea în spaţiul Schengen, România este discriminată din cauză că, deşi în tratatul de aderare a României, la 1 ianuarie 2007, scrie clar că intrarea în zona Schengen depinde strict de criterii tehnice pe care ţara noastră le-a îndeplinit din anul 2010, ni se refuză acest drept. 

„Uniunea Europeană este un mecanism complex. Trebuie să înţelegi foarte bine şi modul în care se iau hotărârile în diferite organisme. Nu poţi să te individualizezi total şi să te pui de-a curmezişul pentru că, în general, s-a constatat că nu e bine. România şi Guvernul României au insistat şi insistă, în continuare, privind faptul că România este, alături de Bulgaria, discriminată privind accesul în spaţiul Schengen. Este o discriminare politică, bazată pe interesele unor ţări”, spun el, citat de DC News.

Europarlamentarul afirmă totodată că, atunci când am intrat în UE, la 1 ianuarie 2007, în tratatul de aderare scrie clar că, atunci când România va îndeplini toate condiţiile tehnice, va intra în spaţiul Schengen.

”Acestea erau îndeplinite din 2010, de departe. Am avut un program de securizare a frontierelor, am cheltuit sute de milioane de euro. Din păcate, o situaţie care normal trebuia rezolvată tehnic a ajuns o problemă politică. Pentru că este interesul unor ţări din UE, a unei Europe cu două sau mai multe viteze”, a declarat Doru Frunzulică.