Militarii români vor avea voie să folosească legal armamentul din dotare împotriva dronelor care reprezintă o amenințare, conform unui proiect de lege aflat pe masa Guvernului. Mai mult, MApN dorește reglementarea prin lege și folosirea dispozitivelor speciale de bruiaj electronic sau cu microunde împotriva dronelor care zboară în spațiul românesc.

Militarii vor putea distruge dronele

Potrivit Expunerii de Motive, proiectul de lege vine să introducă în cadrul normativ și termenul de „dronă” care este definită ca fiind „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă”, scrie hotnews.ro.

Vezi aici proiectul de lege privind definirea dronelor și care va permite militarilor să folosească arma sau dispozitivele de bruiaj împotriva dronelor.

Care sunt amenințările dronelor în România

Conform documentului, principalele amenințări reprezentate de utilizarea neautorizată a dronelor la adresa personalului și obiectivelor militare sunt:

– executarea de activități de observare/supraveghere
– direcționarea focului sistemelor de lovire și evaluarea efectului la țintă
– culegere de informaţii şi/sau acţiuni de sabotaj împotriva unor obiective militare

„Amenințarea este reprezentată nu doar de vehiculul fără pilot (purtător de senzori și eventual de materiale explozive), ci și de operatorul uman care controlează echipamentul radioelectric (sistem de comandă-control, transfer date și de navigație care utilizează undele radio) destinat controlului de la distanță al acestui vehicul fără pilot”, mai arată în expunerea de motive.

Legile sunt insuficiente în privința dronelor

„Cadrul legislativ actual este insuficient dezvoltat pentru combaterea activităților neautorizate a dronelor acest fapt devenind o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare, având în vedere faptul că, în ultima perioadă, a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu UAV”, potrivit documentului.

Se redefinește sintagma dispozitive militare

„Sunt necesare redefinirea sintagmei „dispozitive militare”, pentru a fi cuprinse acele dispozitive destinate contracarării dronelor, introducerea unei noi sintagme „echipament radioelectric”, precum și introducerea conceptului de „dronă”, pentru a aduce conținutul legii la realitatea și cerințele operaționale actuale. Totodată, se impune autorizarea personalului Ministerului Apărării Naționale să folosească dispozitive militare împotriva acțiunilor dronelor, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în domeniul apărării”, susține MApN.

Proiectul de lege presupune și stabilirea folosirii de către personalul Ministerului Apărării Naționale, „a dispozitivelor militare care emit semnale electronice de bruiaj sau de dezinformare ori care emit energie dirijată, microunde de mare putere sau laseri se stabilește prin ordin al ministrului apărării naționale.”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin