Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii, dar şi alte instituţii, vor furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate în monitorizare la începutul acordului încheiat cu instituţia internaţională, precum şi sancţiunile luate în cazul neîndeplinirii ţintelor stabilite, informează Mediafax.

„În timpul programului, informaţiile vor cuprinde şi documentele privind sancţiunile aplicate – scăderea salariilor şi demiterea conducerii în conformitate cu prevederile Ordonanţelor 37/2008 şi 79/2008 – dacă bugetele şi ţintele de restructurare ale companiilor nu sunt realizate”, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere semnat de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional, care a fost publicat miercuri.

La a doua revizuire a acordului, ţintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, în funcţie de valoarea cheltuielilor din 2009, privind profiturile înainte de impozitare şi dobânzii, exceptând subvenţiile.

Potrivit memorandumului, Guvernul va dispune măsuri suplimentare de monitorizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat pentru reducerea volumului de arierate şi încadrarea în cheltuielile de personal, după modelul de supraveghere financiar-bugetară derulat în anii anteriori cu FMI.

„Guvernul va verifica mult mai atent, prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, companiile cu capital integral sau majoritar de stat şi filialele acestora, pentru diminuarea volumului de arierate, creanţe şi pierderi, precum şi pentru a se asigura că nivelul cheltuielilor de personal va fi menţinut în limitele stabilite în bugetele de venituri şi cheltuieli”, se mai arată în memorandum.

Sistemul de monitorizare va fi aplicat după modelul derulat în anii anteriori cu FMI, în care companiile de stat erau verificate periodic din punct de vedere al cheltuielilor de personal şi al fondurilor cheltuite.

SURSA:
Mediafax