România dă marea lovitură în Uniunea Europeană! Este anunţul aşteptat de toţi românii. E fără precedent ceea ce se va întâmpla. Un specialist a spus totul. Se va întâmpla în maxim zece ani.

România dă o lovitură imensă

Veste uriaşă pentru toată România. Ţara noastră este foarte aproape de a da marea lovitură în Europa. Anunţul a fost făcut de un specialist în domeniu.

Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică de la Banca Transilvania spune că România are şansa să intre în primele 10 economii ale UE din perspectiva PIB nominal, până la sfârşitul deceniului.

„Au fost publicate date de către Banca Reglementelor Internaţionale care indică faptul că expunerea băncilor străine pe România s-a majorat cu 7% an/an, în medie, în perioada ianuarie- septembrie 2020, un aspect care confirmă încrederea străinilor în potenţialul de dezvoltare pentru economia României.

Acest potenţial se va concretiza în cadrul ciclului economic post pandemie sau în cadrul acestui deceniu, în care România se confruntă cu o serie de oportunităţi, nu doar de provocări.

Şi aici mă refer în principal la şansa de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, deci şansa României ca până la jumătatea acestui deceniu să intre în clubul ţărilor dezvoltate, aspect care va avea impact semnificativ inclusiv asupra bunăstării.

Şi poate, probabil, România are şansa ca până la sfârşitul acestui deceniu să intre în primele 10 economii ale Uniunii Europene din perspectiva PIB nominal”, a spus Rădulescu la webminarul „România încotro? Lecţii pentru 2021”.

2021, an foarte bun pentru România

Acesta a subliniat că anul 2021 a început foarte bine pentru economia României, aspect susţinut de o serie de factori, în primul rând ameliorarea semnificativă a percepţiei de risc investiţional pe România.

„Aţi văzut că nivelul primei de risc pe scadenţa 5 ani s-a redus semnificativ pe parcursul ultimelor săptămâni. Pe de altă parte, anularea percepţiei de risc investiţional a fost reflectată şi la nivelul costurilor de finanţare.

Şi, dacă ne uităm la rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani, observăm că s-a înregistrat recent cel mai scăzut nivel începând din februarie 2015.

Cu alte cuvinte, pentru începutul acestui an asistăm la un nivel foarte scăzut, în zona minimelor istorice, pentru costurile reale de finanţare, aspect care, coroborat cu programele care vor fi derulate de Uniunea Europeană, şi mă refer în principal la Next Generation, vor susţine o ameliorare semnificativă a climatului investiţional”, a explicat oficialul BT.

Acesta a subliniat că, potrivit datelor Eurostat, în primele trei trimestre din 2020 România a avut o creştere, o dinamica anuală pozitivă a investiţiilor productive, a formărilor brute de capital fix, şi a fost singura ţară care a raportat un astfel de avans.

„Acest aspect susţine o tranziţie rapidă de la ciclul economic post criză, care a fost întrerupt de incidenţa crizei sanitare” către un ciclu economic care, în opinia sa, a şi început în România în a doua jumătate a anului trecut, la fel cum s-a întâmplat şi în economia mondială şi în economia europeană.