Varianta britanică a Covid-19 mătură lumea! Specialiștii prognozează că va deveni cea mai răspândită tulpină la nivel internațional.

Situația este cu atât mai puțin de dorit, cu cât vaccinurile produse până acum sunt mai eficiente pentru forma inițială a Covid-19.

 A fost deja confirmată în peste 70 de țări

Varianta coronavirusului găsită pentru prima dată în Kent ar putea deveni tulpina dominantă a lumii, a avertizat șeful programului de supraveghere genetică din Marea Britanie, Sharon Peacock.

Ea a declarat că noua variantă a dominat țara și cel mai probabil va domina lumea.

Varianta Kent a fost deja confirmată în peste 70 de țări, potrivit bbc.com.

A fost detectat pentru prima dată în septembrie 2020 în sud-estul Angliei și răspândirea sa rapidă în lunile următoare a fost indicată drept motiv pentru introducerea unor noi restricții dure în Marea Britanie, începând din ianuarie.

Sharon Peacock și-a exprimat îngrijorarea cu privire la transmisibilitatea acestei mutații.

Eficiența vaccinurilor

Vaccinurile actuale au fost concepute în jurul versiunilor anterioare ale coronavirusului, dar oamenii de știință spun că ar trebui să se lucreze în continuare pentru a fi incluse și noile variante.

Prof Peacock a declarat că vaccinurile aprobate pentru utilizare în Marea Britanie par să funcționeze bine împotriva variantelor existente ale virusului din țară.

Geneticianul a adăugat că, deși este de așteptat să apară noi variante, doar un număr foarte mic au „caracteristici speciale”.

Celelalte tulpini care produc îngrijorare

Acestea le pot face însă mai transmisibile, pot evita răspunsul imun și pot afecta vaccinarea sau pot provoca forme mai severe ale bolii.

Două astfel de noi variante sunt tulpina sud-africană și cea braziliană. Ambele sunt considerate, ca și cea britanică, mult mai periculoase decât varianta inițială a Covid-19, pentru că prezintă o rată de infectare mult mai mare.

Trebuie precizat că prezența tulpinei braziliene tocmai a fost semnalată în Portugalia, provocând îngrijorarea maximă a autorităților de la Lisabona, dimpreună cu a celor europene, în condițiile în care sistemele medicale din mai multe țări europene au fost supuse unor presiuni foarte mari de al treilea val al pandemiei, generat de noile tulpini.