Bugetul României este în derapaj, iar șansele ca lucrurile să scape de sub control anul viitor sunt destul de mari, reiese dintr-o declarație făcută, la Digi24, de Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal.

„Anul viitor lucrurile pot scăpa de sub control, odată cu noile creșteri de pensii”, a declarat Ionuț Dumitru. Fostul președinte al Consiliului Fiscal a insistat că perspectiva pentru 2020 arată îngrijorător dacă va fi aplicat calendarul privind creșterile de pensii.

„Să nu uităm că anul acesta pensia de referință a crescut în septembrie cu 15%, anul viitor noua lege a pensiilor prevede o creștere de 40% a pensiilor, iar dacă totalizăm toate presiunile în buget, o să constatăm că probabil anul viitor ne ducem chiar spre un 5% sau chiar mai mult din PIB. Iar în anul 2021, post electoral, riscăm să avem un derapaj major, poate spre 7% deficit bugetar, dacă se vor păstra toate aceste măsuri din noua lege a pensiilor, din legea salarizării din 2017.  Avem un derapaj bugetar masiv, aș spune, care va necesita o corecție, mai ales că vremurile devin tulburi și pe plan internațional. După ce se închide ciclul electoral ne putem aștepta la surprize neplăcute”, a declarat Ionuț Dumitru, la Digi24