În plus, între 2011 şi 2012, România şi-a diminuat foarte puţin deficitul de încasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro în 2011 până la 8,841 miliarde de euro în 2012, procentul rămând la 44% din veniturile din TVA preconizate.

Comisia Europeană estimează că în 2012 s-au pierdut 177 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării acestui impozit, sumă echivalentă cu 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

'Deficitul de încasare a TVA este în esenţă un indicator al eficacităţii – sau al ineficacităţii – măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei privind TVA şi a măsurilor de conformare la legislaţia privind TVA, în întreaga UE', a declarat comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta. 'Statele membre nu îşi pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea şi să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o priveşte, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient şi mai greu de fraudat', a adăugat Semeta.

Studiul Comisiei Europene arată că între 2011 şi 2012 un număr de 11 state membre şi-au diminuat deficitul de încasare a TVA, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creştere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătăţire între 2011 (9,1 miliarde euro) şi 2012 (6,6 miliarde euro), deşi continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA (33 %).

SURSA: Agerpres