În curând, vor fi inaugurați 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat inaugurarea a 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres. Miercuri, 20 septembrie 2023, el a fost prezent la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Acolo, au fost semnate trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră. Ele vizează tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu – Făgăraş (16,26 km) şi drum de legătură cu DN 1 (5,6 km), lotul 1 al autostrăzii A0 Nord (17,5 km) şi secţiunea Leghin – Târgu Neamţ din autostrada A8 (30 km).

Potrivit lui, ministrul Transporturilor și Infrastructurii își propune ca, anul viitor, să finalizeze aproape 250 de kilometri, ceea ce înseamnă 25% din cât s-a realizat în cei 32 de ani de până acum.

„Cred că este pentru prima oară când se semnează trei tronsoane în aceeaşi zi, trei tronsoane în locaţii diferite. Pornim Autostrada Unirii, în sfârşit trecem munţii. Tot A8, acest proiect mult aşteptat, toate trei însumează 65 de kilometri.

Se închide o dată cercul pe A0 – Centura, ceea ce e foarte important astfel încât şi Autostrada Moldovei şi Sudul de la Craiova va avea continuitate până la până la Constanţa. Am fost acum puţin timp împreună cu domnul ministru şi cu domnul director de la CNAIR, am fost şi la faţa locului, la lucrări, se lucrează. După 30 şi ceva de ani deja avem un tablou şi o perspectivă clară a drumurilor din România şi a investiţiilor.

Am să vă povestesc un lucru inedit. Când mergeam cu domnul Grindeanu pe drumul naţional cumva paralel, unde erau lucrările la Autostrada Moldovei, era un drum aglomerat. Chiar s-a mărit drumul de îl faci cu vreo oră de la Bucureşti la Bacău.

A fost pentru prima oară când am văzut că românii lăsau prioritate camioanelor care munceau pentru Autostrada Moldovei să intre în câmp printr-un drum făcut pentru organizarea de şantier, iar românii opreau, făceau coloană ca să dea prioritate constructorului.

Eu nu am mai văzut aşa. Ca să înţelegem de fapt şi respectul pentru constructor, că se muncea şi nu se mai fac că muncesc şi care este de fapt aşteptarea ca această autostradă a Moldovei să se finalizeze cât mai repede”, a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

Undă verde pentru proiectarea și execuția a trei sectoare de autostradă

La rândul său, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat „undă verde pentru proiectarea și execuția a 3 sectoare de autostradă”.

„63,66 km de autostradă și încă 5,6 km drum de legătură (la profil de Drum Expres) vor fi realizați în baza celor 3 contracte semnate astăzi. Toate sunt finanțate prin fonduri europene și au o valoare însumată de 3,56 miliarde lei (fără TVA).

Secțiunea 3 din A8 (Leghin- Târgu Neamț) este finanțată prin PNRR, iar celelalte două- Lotul 1 al A0 Nord (Joița- Corbeanca) și Tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (Sâmbăta de Sus- Municipiul Făgăraș) sunt finanțate prin Programul Transport (PT)”, a scris el, miercuri, pe contul său de Facebook.