Naționala de fotbal a României a obținut miercuri seară, în compania Irlandei de Nord, un rezultat extrem de avantajos, prin prisma viitoarei campanii de calificare la Campionatul Mondial.

Astfel, rezultatul de 1-1 scos de tricolori la Belfast, coroborat cu alte scoruri ale meciurilor internaționale disputate miercuri seară, a plasat România în urna a doua valorică la tragerile la sorți pentru Campionatul Mondial din Quatar, alături de țări precum Elveția, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Austria, Ucraina, Turcia, Serbia, Slovacia.

24 de ani fără prezență la Mondial

O plasare în urna a treia valorică ar fi făcut calificarea Naționalei la Mondial practic imposibilă, în condițiile în care regulamentul prevede că se vor califica doar câștigătoarele grupelor preliminare, alături de unele din echipele care se vor afla pe poziția secundă.

Pentru calificarea la Mondialul din 2022, lucru pe care tricolorii nu l-au mai reușit de 24 de ani, ultima participare a Naționalei având loc în Franța, 1998, fotbaliștii români vor trebui să dea piept cu echipele din prima urnă valorică, respectiv Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Italia, Danemarca, Croația, Germania și Olanda.

În plus, vor trebui să facă față provocării unei echipe din cea de-a treia urnă valorică, în care se află Rusia, Irlanda, Ungaria, Norvegia, Cehia, Scoția, Islanda, Irlanda de Nord, Finlanda, Grecia.

Trebuie precizat că echipa Norvegiei, deși plasată într-o urnă valorică inferioară, a învins România fără drept de apel în acest an la Oslo, cu scorul de 4 la 0. Iar România a beneficiat de decizia UEFA prin care a câștigat meciul de la București cu 3-0, în urma faptului că selecționata nordică nu a efectuat deplasarea, din rațiuni sanitare, pe fondul pandemiei de coronavirus.

România ar putea întâlni din nou Norvegia și Islanda

Celealte posibile adversare ale României în preliminarile pentru Campionatul Mondial sunt:

Urna 4: Bosnia, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Belarus, Israel, Georgia, Luxemburg

Urna 5: Cipru, Armenia, Insulele Faroe, Azerbadjan, Estonia, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Letonia, Andorra

Urna 6: Moldova, Malta, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino.

O grupă de coșmar pentru România s-ar putea dovedi una în care va avea un cap valoric practic de neînvins, precum Spania, Germania sau Franța, alături de o echipă din a treia grupă valorică precum Norvegia sau Islanda, adversari care nu au dat tricolorilor nicio șansă în confruntările directe din acest an.

Pe de altă parte, o grupă facilă ar fi una în care capul valoric să fie Croația sau Danemarca, iar adversarii din urna a treia valorică țări precum Irlanda de Nord sau Grecia.