Într-un interviu acordat pentru news.ro, profesorul Alexandru Rafila a declarat că România are nevoie de o campanie de informare pentru vaccinarea copiilor, pregătită din timp. În caz contrar, campania nu va fi un succes așa cum este așteptat.

Totodată, acesta menționează că părinții trebuie să știe cât de eficient este vaccinul anti-covid, dar și faptul că nu există reacții adverse, în special în cazul copiilor.

„Dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. Părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse.

Trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii. Despre campania de vaccinare pentru adulţi: Dorinţele sunt una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva. Peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, este nevoie de campanii de informare ţintite”, a spus Rafila.

Reprezentatul României la OMS a mai adăugat că cei care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România ar trebui să demareze o campanie de informare pentru părinţi, având în vedere că în această vară ar putea începe în România vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani. El a dat și un exemplu concret în acest caz.

“Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase”, a declarat pentru News.ro prof. Dr. Alexandru Rafila.

Cum se desfășoară campania de vaccinare anti-covid la adulți

Totodată, profesorul Rafila a vorbit și despre modul în care se desfășoară campania de vaccinare anti-covid în rândul adulților. Potrivit acestuia, este nevoie de campanii de comunicare țintite, pentru că peste o lună va fi extrem de dificilă vaccinarea a peste 100.000 de persoane pe zi.

El a mai adăugat că ritmul trebuie păstrat pentru a evita o situație dificilă.

“Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflecta deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate”, a explicat expertul.

Rafila a vorbit și despre finalul pandemiei de coronavirus, care în opinia sa depinde de numărul persoanelor care se vor vaccina. Deși mulți susțin că în toamna se va putea renunța la masca de protecție, profesorul susține că nu știe câte persoane se vor vaccina într-adevăr până atunci.

În acest context, Rafila i-a invitat pe români la vaccinare, subliniind faptul că acesta este singura metodă de a scăpa de restricțiile impuse de autorități și de a ne proteja atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru.

“Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reuşim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorinţele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenţi doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă şi aşa mai departe.

Trebuie să înţelegem foarte clar diferenţa între vaccinare şi restricţii. Restricţiile aduc controlul asupra pandemiei pentru perioade scurte de timp, după care lucrurile, după ce reintră într-o oarecare normalitate, revin, apar din nou valuri pandemice, restricţiile vor fi reintroduse, deci este o ciclicitate, este o diferenţă majoră pentru că vaccinarea duce la înlăturarea restricţiilor permanent, nu într-un timp limitat, adică nu contează numai faptul că restricţiile se ridică, ci cât durează această ridicare a restricţiilor, cred că toţi ne dorim ca aceste restricţii să fie ridicate permanent şi în consecinţă vaccinarea este soluţia”, a adăugat Rafila.

Câți români se vor vaccina

În ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, profesorul Rafila susține că ținta de 10 milioane de oameni vaccinaţi va fi mai greu de atins dacă nu se va lucra la convingerea oamenilor de a se vaccina.

El a mai adăugat că este nevoie de o muncă suplimentară pentru acoperirea vaccinării într-un timp cât mai scurt, pentru ca pandemia să se poată sfârși, într-adevăr, în toamna acestui an.

Situția din Israel este exemplul dat de Rafila. Potrivit acestuia, spre deosebire de alte țări, în Israel, încrederea în autorități este mult mai mare.

“Care va fi procentul din populaţia României care se va vaccina, rămâne de văzut, dacă până acum interesul a fost mare pentru că am discutat şi de cantităţi limitate de vaccin şi cei care doreau neapărat să se vaccineze au şi făcut-o deja, în perioada următoare, dacă nu o să lucrăm cu toţii la convingerea oamenilor să se vaccineze, atunci acele ţinte clamate, de peste 10 milioane de locuitori, vor fi atinse mai greu.

Trebuie să lucrăm la o acoperire vaccinală cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt, pentru că, dacă reuşim să spunem la sfârşitul toamnei să vaccinăm zece milioane de persoane este una , dacă reuşin să vaccinăm zece milioane de persoane până la jumătatea anului viitor este altă situaţie, şi noi ne dorim ca şi România să fie în valul ţărilor care reuşesc să reia integral activităţile economice şi sociale încă din acest an.

Toată lumea ia cazul Israelului drept şcoală, acolo încrederea în autorităţi este foarte mare şi chiar dacă guvernele se succed şi este o anumită instabilitate politică, încrederea în autorităţile sanitare vă spun că este foarte mare, ori noi cred că trebuie să acţionăm pe două planuri: autorităţile să recâştige încrederea, eu cred că în momentul de faţă încrederea în autorităţi, mai ales în cele de sănătate este destul de redusă, şi dacă nu se schimbă această percepţie, niciun mare succes nu se va înregistra la campania de vaccinare şi cred că ar fi bine să înlocuim discursul politic cu unul profesional, exclusiv profesional, şi să nu mai folosim subiectele de sănătate publică în scop politic, în primul rând, şi, în al doilea, campaniile de informare să fie coordonate de la nivelul Guvernului în mod evident, nu trebuie să facă fiecare chiar ce-l taie capul, trebuie să existe o coordonare tehnică, profesională, a campaniei de comunicare, care trebuie adaptată diverselor medii, urban, rural, diverselor categorii de vârstă sau categorii sociale, pentru că, altfel, o campanie plictisitoare, anostă, cu nişte postări ale unor persoane publice care s-au vaccinat, nu cred că este suficientă pentru ca oamenii să vină la vaccinare”, a spus specialistul.