În ceea ce privește raportul daune/prime brute subscrise, piețele de asigurări din Top 5 din ECE au rezultate inferioare celor din regiune. România are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto – RCA și CASCO, arată concuziile unui  studiu care a analizat situaţia financiară din regiune în 2019, realizat de XPRIMM, la inițiativa APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor.

Situația aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a rapotului dintre daunele plătite și primele brute subscrise, consemnând o creștere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiții, piața de asigurări auto din țara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât și pentru CASCO), cât și rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creștere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creștere de la 11,3% în 2018), mai arată studiul.

În 2019, la nivelul Europei Centrale şi de Est, România a fost a patra piaţă de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piaţă de 6,86% în regiune pe acest segment. Totodată, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cotă de piață de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de 9,50%.

O piață de asigurări dominată de auto 

Potrivit studiului, la nivel naţional, segmentul CASCO a raportat, în 2019, o rată de creștere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia în portofoliul pieței a fost în ușoară creștere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life din România (21,1% din total piață).

Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat aprox. 30% din daunele plătite pentru asigurari generale în România în anul 2019, acestea fiind în creștere cu circa 20,5% faţă de 2018.

În ceea ce priveşte asigurările RCA, rata de creștere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%. Ponderea RCA în portoliul pieței româneşti a fost în ușoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piață). Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creștere cu circa 14,8% faţă de 2018.

De ce cresc daunele pe segmentul auto din România?

Conform studiului menționat, în România, raportul dintre daune plătite şi primele brute subscrise pe segmentul auto s-a înrăutățit în 2019, comparativ cu anul precedent. O tendință similară a fost constată în multe dintre piețele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.

Printre motivele care au condus, în plan general, la această situaţie se numără: 

  • creşterea costului reparaţiilor auto – o tendință determinată, în parte, de complexitatea în creștere mașinilor din noile generații, de efecte valutare etc.;
  • îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de mașini noi.
  • încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt.

În particular, în România, accentuarea dezechilibrului între cheltuielile cu daunele și volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt și de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparații pe unele segmente

Liniile auto, segment important pentru regiunea ECE

Segmentul auto rămâne cea mai importantă linie de afaceri pentru asigurătorii din Europa Centrală și de Est, reprezentând – la nivel regional -, o cotă de peste 53% din primele brute subscrise. În 2019, volumul subscrierilor pe clasele auto s-a ridicat la 14,21 miliarde euro, în creștere cu 5,76% față de 2018.

Această expunere pe segmentul auto vine însă și cu un preț. 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurărilor generale în regiune provin de pe segmentul auto.

Studiul care relevă aceste date a fost realizat la solicitarea APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor de către XPRIMM prin analiza datelor care provin de la autoritățile de supraveghere a asigurărilor și de la asociațiile profesionale ale asiguratorilor din piețele aparținând ECE.