'O soluţie pentru refacerea sistemului de irigaţii o reprezintă parteneriatele publice-private, şi avem investitori care sunt interesaţi. De asemenea, consider că România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea acestui sistem. Concret, e nevoie de un acord politic, pentru ca în următorii cinci ani de zile, respectiv bugetul 2016 până în anul 2020 să aibă în plus faţă de ce are acum un anumit procent din PIB, astfel încât să putem să realizăm din fonduri de la bugetul de stat şi această componentă, fără de care apa nu poate fi mai ieftină. Totodată, la nivelul ţării sunt în desfăşurare 130 de proiecte de refacere a sistemului de irigaţii, cu o valoare de 140 milioane de euro. Avem un termen ca până la 30 septembrie să se finalizeze investiţiile, pentru ca până la sfârşitul acestui an să putem să solicităm fondurile de la Comisia Europeană', a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat, totodată, că România are două obiective de urmat în perioada următoare.

'România are în prezent o producţie din ce în ce mai ridicată şi trebuie să ne concentrăm în perioada următoare pe două obiective. Primul vizează creşterea producţiei, iar cel de-al doilea integrarea producţiei, respectiv crearea de lanţuri scurte de producţie. Chiar dacă în zona de productivitate la hectar nu stăm foarte bine, stăm foarte bine la cantitatea produsă. Există acest specific al României, generat de deciziile care s-au luat în anii '89 – '90 prin care majoritatea exploataţiilor din ţara noastră încă sunt fărâmiţate. Rolul dumneavoastră este de a stimula agricultorii să se asocieze, să creeze acele asociaţii, cooperative agricole, care să cumpere dar să şi comercializeze în comun', a mai spus oficialul MADR.

Constantin a menţionat, de asemenea, că are aşteptări de la organizatorul conferinţei, respectiv LAPAR, în ceea ce priveşte înfiinţarea fondurilor mutuale.

'Pentru că sunteţi cea mai importantă federaţie, am şi eu aşteptări de la dumneavoastră, pentru că vorbeam de fondurile mutuale şi cred că o asociaţie foarte mare, cum este a dumneavoastră, în asociere sau nu cu altă federaţie, poate realiza într-adevăr în România acele fonduri mutuale de care aveţi nevoie nu numai dumneavoastră, ci toţi cei care reprezintă agricultura. Un singur lucru cred că trebuie modificat acolo, şi respectiv eventuala obligativitate a fermierilor de a face parte dintr-un astfel de organism cum este fondul mutual', a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că reducerea TVA la produse alimentare este benefică şi pentru zootehnie.

'Reducerea TVA la produse alimentare este benefică pentru dumneavoastră, dar şi pentru zootehnie. Preocuparea mea, ca membru al Guvernului, este ca această reducere de TVA să se simtă şi la consumator, să se simtă în reducerea preţului de vânzare a produselor agroalimentare. Este un avantaj, atât pentru consumator, cât şi pentru dumneavoastră, pentru că de stimularea consumului veţi beneficia în primul rând dumneavoastră', a declarat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a subliniat, totodată, că România, după foarte mulţi ani, se ghidează după o strategie.

'Am reuşit să implementăm o strategie în ultimii trei ani, o strategie care se întinde nu numai pe această perioadă. Ea nu va putea fi modificată, în punctele esenţiale, până în 2020. În ceea ce priveşte PNDR 2014-2020, România a primit scrisoarea de confort şi suntem pregătiţi să lansăm toate măsurile prin PNDR. Vrem să îmbunătăţim accesarea de fonduri europene. În perioada imediat următoare, se va publica un ghid consolidat, în care să se elimine prevederi de tipul existenţei a 10 ani de contract în momentul în care se doreşte aplicarea pentru aceste fonduri. Am ajuns la un grad de absorbţie destul de ridicat pe fonduri europene. La modul general, agricultura a atras fonduri europene prin performanţa pe care dumneavoastră aţi avut-o, dar puteam să atragem mai mult. De ce nu suntem mai sus, pentru că se putea mai sus? În primul rând, din cauza capacităţii de cofinanţare. A doua cauză vizează zona de eventuale fraude care s-au înregistrat în accesarea de fonduri europene', a mai spus oficialul de la Ministerul Agriculturii.

SURSA: Agerpres