Anunțul a fost făcut de directoarea FMI, Kristalina Georgieva. Potrivit acesteia, suma ar urma să furnizeze „un impuls semnificativ” economiilor pentru depășirea crizei generată de pandemie, transmite Reuters.

Trebuie menționat faptul că această alocare este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.

Amintim faptul că România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, conform datelor BNR, având din data de 2 februarie 2016 o cotă de participare de 1.811,4milioane DST (0,38% din cota totală).

În acest context, având în vedere cota, România ar putea lua aproape două miliarde de dolari de la FMI, aceasta fiind cea mai bună veste pentru țara noastră având în vedere situația actuală.

Directorul FMI a mai adăugat că cea mai masivă distribuire realizată vreodată a monedei de rezervă creată de FMI va furniza lichidităţi suplimentare economiei mondiale, va spori rezervele valutare ale statelor membre şi va reduce dependenţa lor de datoria internă sau externă, mult mai scumpă.

„Alocarea reprezintă un impuls semnificativ pentru omenire şi, dacă va fi utilizată pe scară largă, va fi o oportunitate unică pentru a combate această criză fără precedent”, a spus aceasta.

Pentru ce pot fi folosiți banii

În ceea ce privește modul de întrebuințare al sumelor primite, țările pot folosi moneda de rezervă a FMI pentru a-şi sprijini economiile şi a accelera lupta contra crizei provocate de coronavirus.

Pe de altă parte, țările nu trebuie să utilizeze spaţiul fiscal pentru a întârzia reformele economice necesare sau restructurarea datoriilor, se arată într-un document prezentat luni de FMI.

În acest context, Georgieva a mai anunţat că aproximativ 275 miliarde de dolari vor merge către pieţele emergente şi în curs de dezvoltare şi aproximativ 21 miliarde de dolari spre ţările cu venituri scăzute. Totodată, ea a mai subliniat faptul că FMI încurajează statele bogate care primesc DST să le canalizeze spre cele mai sărace, care au mai multă nevoie de finanţare, a explicat Georgieva.

Analiștii consideră că toate aceste măsuri au un rost bine defenit. Mai exact, potrivit acestora, alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi de a atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse.

Un expert FMI a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.

Amintim faptul că ultima oară când FMI a pornit o astfel de mișcare a fost în urmă cu mai bine de 10 ani. În 2009, Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 de miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.