Atât reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, cât şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au anunţat intenţia României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR).

Ambasada SUA la București susține că acest pas iniţial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa.

Mai exact, potrivit unui comunicat, utilizarea tehnologiei inovatoare și ecologice de proveniență americană promovează măsurile climatice, dar și accesul la energie curată într-o zonă esențială a Europei.

„Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte- dar totodată un salt tehnologic uriaş – pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată”, se menţionează în comunicat.

În același timp, sursa citată mai vorbește și despre reactoarele SMR, care presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie curată.

Ambasada SUA la București spune că reactoarele pot fi amplasate în funcţie de nevoile specifice ale reţelei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capacităţii lor aşa cum dictează cererea. În același timp un alt aspect punctat este faptul că, pe lângă producţia de energie, reactoarele SMR pot să joace şi un rol esenţial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus.

Eficiența reactoarelor SMR

Totodată, acestea mai pot fi folosite pentru producţia de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului şi nevoile de apă curată.

„Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, se mai arată în comunicat.

De menționat este faptul că informația transmisă de Ambasadă vine după Acordul interguvernamental încheiat între România şi Statele Unite pentru cooperarea în legătură cu Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020, şi vine să cimenteze o relaţie de zeci de ani legată de promovarea energiei nucleare de uz civil.

În ceea ce privește NuScale, acesta este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Ambasada consideră că prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, menţionează sursa citată.

Referitor la costuri, datele de la NuScale, arată că costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie. De menționat este faptul că Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea şi acordarea de licenţă pentru NuScale.

În ceea ce privește situația României, țara noastră urmează să primească peste 2 milioane de dolari sub formă de asistenţă tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educaţie şi formare pe teme care ţin de reactorul SMR.

Asistenţa acoperă cooperarea pentru a înfiinţa un simulator SMR la una dintre universităţile de top şi sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip „reverse trade mission”) şi o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.