România ar putea intra, în câteva luni, într-o nouă procedură de infringement a Comisiei Europene, pentru încălcarea directivei despre batalurile cu şlam petrolier, care ar trebui golite până la sfârşitul anului, şeful Gărzii de Mediu considerând necesară „o minune” pentru a evita sancţiunile.

„Conform directivei europene în domeniu, batalurile trebuie golite până la sfârşitul anului 2009. În România există peste 30 de astfel de bataluri, fiecare dintre ele având o suprafaţă de unul-două hectare, majoritatea aflate în proprietatea companiilor de petrol”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.
Acesta a spus că, în prezent, în România nu există echipamentele necesare golirii acestora până la 31 decembrie 2009, termenul prevăzut prin directiva europeană invocată. Totuşi, Ionescu s-a declarat optimist, spunând că termenul nu a expirat încă şi că există soluţia de a fi aduse instalaţiile necesare din străinătate.”Pot fi făcute minuni”, a spus şeful GNM, care însă a criticat deţinătorii acestor bataluri, „Petrom, dar şi alţii, precum Lukoil, Dărmăneşti sau Suplacu de Barcău”, care, deşi „au cunoscut prevederile directivei”, au amânat momentul golirii acestora.

31 decembrie, data-limită

Directiva europeană referitoare la batalurile cu şlam prevede că, până la 31 decembrie 2006, deţinătorii acestora trebuie să înceteze depozitarea reziduurilor, iar până la 31 decembrie 2009 batalurile să fie golite complet. Până la 31 decembrie 2010, locurile pe care au fost amplasate batalurile trebuie ecologizate şi renaturate.Ionescu i-a criticat pe proprietarii acestora că s-au făcut că nu înţeleg că ele trebuie golite până la finele lui 2009, ei luându-şi ca termen de rezolvare a problemei 31 decembrie 2010.

Bălţile cu reziduuri afectează sute de mii de români

Şeful GNM a mai spus că batalurile din România conţin, în total, peste un milion de metri cubi de şlam, iar existenţa lor „afectează sute de mii de români” care locuiesc în apropierea lor, acestea poluând pânza freatică.Pentru golirea lor, potrivit estimării lui Silvian Ionescu, ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 50 şi 75 de milioane de euro.Ionescu a criticat şi „şmecheriile” care s-au făcut până acum cu batalurile de şlam, dând exemplul unei situaţii de la Suplacu de Barcău, unde unul din acestea a fost „preluat” de consiliul local” de-acolo.”Adică au poluat zona şi acum au pasat responsabilitatea golirii şi renaturării zonei tot pe umerii celor pe care i-au poluat”, a spus Ionescu.El a precizat că, în prezent, în România nu există tehnologia necesară golirii acestora până la termenul fixat prin directivă, însă termenul încă nu a expirat şi „se pot face minuni” pentru a-l respecta