În august, rata şomajului a ajuns la 6,6% la nivel naţional. Cel mai mare procent se înregistrează în Vaslui, iar cel mai mic în Ilfov.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ONOFM), Silviu Bian, a declarat că rata şomajului a crescut în luna august la 6,6 %, numărul totat de şomeri înregistrat în România fiind de 601.673.Cea mai mare rată a şomajului a fost în judeţul Vaslui, 12,5%, iar cea mai mică în Ilfov – 1,8%. Preşedintele agenţiei a mai spus că în luna inauarie rata era de 4,9 % şi, deşi luna august a fost cea de-a 13 lună în care rata a crescut constant, nu au fost valori spectaculoase ca în alte state europene, cum ar fi Austria. Recent, ministrul muncii, Marian Sârbu, declara că numărul şomerilor va rămâne în acest an în limita prevăzută de Comisia Naţională de Prognoză, de 620.000, şi estima că şomajul „nu va continua să crească” anul viitor.

Stăm încă bine

România a avut, în prima parte a anului, cea mai redusă creştere a ratei şomajului dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), avansul din primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, fiind de 0,5 puncte procentuale, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat.
Rata şomajului a înregistrat cele mai reduse creşteri în România (de la 5,7% în ianuarie-martie 2008 la 6,2% în primul trimestru din acest an) şi Germania (de la 7,2% în iulie 2008 la 7,7% în iulie 2009). Cele mai puternice majorări ale şomajului au fost consemnate în Lituania (de la 5,8% la 16,7%), Letonia (de la 6,9% la 17,4%) şi Estonia (de la 4,1% la 13,3%, la nivelul trimestrului al doilea), se arată într-un comunciat al Biroului de Statistică al UE.