Campania Top 500 Europa Centrală, lansată de Deloitte, ierarhizează 500 de companii din regiune în funcţie de veniturile din vânzări raportate pe anul anterior (2011), precum şi primele 50 de bănci (după active) şi 50 de firme de asigurare (în funcţie de primele brute subscrise.

Potrivit clasamentului din 2012, care lua în calcul cifrele pe 2011, România este a cincea țară din regiune, fiind reprezentată de 37 de companii ale căror veniturile totale s-au apropiat de 39,6 miliarde de euro (cu 5,62% peste cifra din 2010).

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat de industria energiei și resurselor (cu 13 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (11), industria prelucrătoare (7), tehnologie, media și telecomunicații (5) și industria farmaceutică (1).

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România a fost reprezentată de cinci bănci și cinci firme de asigurare.

„La momentul lansării, remarcam că peste 86% dintre companiile românești din clasament au raportat venituri în creștere; în paralel, veniturile regionale cumulate reveniseră la nivelul anterior crizei, depășind 707,4 miliarde euro”, reamintește Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România.

„Pe de altă parte, cifrele financiare aferente primului trimestru din 2012 reprezentau semnale pentru încă un an dificil. 2012 a fost un an încărcat de provocări, atât pe plan local, cât și internațional. Nu putem specula cu privire la rezultatele din acest an, însă cu siguranță noul clasament va reflecta dinamica economiei în regiune și tendințele la care ne putem aștepta în perioada următoare”.

În următoarele două luni, consultanții Deloitte vor aduna informații de la companii din diverse industrii, bănci și firme de asigurare de top din 18 țări, inclusiv România.

Rezultatele clasamentului din acest an vor fi anunțate pe 3 septembrie 2013, odată cu lansarea oficială în cadrul Forumului Economic de la Krynica, Polonia. Raportul va include totodată comentarii și opinii exprimate de liderii mediului de afaceri din regiune. Edițiile anterioare pot fi accesate pe pagina oficială a programului: http://www.deloitte.com/cetop500.