Reușită fabuloasă pentru România. Țara noastră a ajuns o forță mondială. Mega proiectul prin care mai multe țări au ajuns la mâna noastră a fost pus deja în aplicare.

România a ajuns o forță mondială!

Walter Tosto, fosta Fabrica de Echipament Nuclear, de pe platforma IMGB din București a construit cea mai mare piesă realizată vreodată în România. Este vorba despre o coloană de proces pentru rafinărie, în lungime de aproape 70 de metri și o masă de 360 de tone. Nu mai puțin de 11 luni a durat realizarea acestei piese, care, acum, va fi livrată către clientul extern, o rafinarie din Egipt, anunță cotidianul.ro.

Cea mai mare dintre coloane, Deisohexanizer Tray Column (Deisohexanizare). măsoară 68 metri în lungime, 7,5 metri în diametru și are o greutate de peste 360 tone. Producerea coloanelor a durat 11 luni, proiectarea și producția fiind realizate de Walter Tosto WTB.

“Ne mândrim că aceste echipamente au fost proiectate și executate în fabrica noastră, localizată pe platforma IMGB. Această realizare este încă o dovadă a faptului că activitatea pe platforma industrială IMGB este în continuă dezvoltare și totodată a faptului că IMGB este și va fi un furnizor important nu doar pentru industria globală, dar și pentru industria românească, inclusiv pentru industria nucleară”, a declarat Lucian Rusu, Director General Adjunct în cadrul Walter Tosto WTB și Președinte ROMATOM.

Reprezentanții companiei investesc în continuare în fabrica de pe platforma IMGB, prin achiziții de echipamente performante specifice producției sale, extinderi ale capacității curente de producție și realizarea unei școli pentru sudori și lăcătuși, în vederea asigurării și creșterii forței de muncă calificate pentru viitoarele proiecte.

Transportul coloanelor va fi realizat cu ajutorul echipamentelor speciale din dotarea Walter Tosto WTB pe traseul Dunăre – port Constanța – beneficiar.

Walter Tosto WTB este o companie specializată în producerea de echipamente pentru industria de Petrol și Gaze, Petrochimie, Chimie și Industria Nucleară. Una dintre investițiile globale, de importanță majoră, pentru care compania italiană este unul dintre furnizorii importanți, îl reprezintă proiectul ITER, ce presupune proiectarea, execuția și asamblarea celui mai mare reactor nuclear bazat pe tehnologia de fuziune a atomilor.

Walter Tosto a executat și livrat deja părți componente ale acestui reactor, ale cărui faze de asamblare sunt în plină desfășurare.

Început în anul 2006, ITER are ca scop obținerea de energie prin fuziune nucleară, tehnologie nouă, care va schimba radical întreaga societate umană, făcând posibilă renunțarea la completă la combustibilii fosili și la centralele atomice.

ITER înseamnă în limba latină „Calea/Drumul” și presupune construirea celui mai mare reactor din lume, în interiorul căruia temperatura va atinge 150 de milioane de grade Celsius, un record absolut.

Când va fi complet funcțional, reactorul de la ITER va produce 500 MW de energie, de 10 ori mai mult decât cantitatea de energie care va fi folosită pentru încălzirea plasmei (doar 50MW). Prin urmare, reactorul va genera de 10 ori mai multă energie decât va consuma pentru funcționare. Această energie nu va fi însă transformată în electricitate și folosită, ci doar produsă în scopul cercetării.

Construcția reactorului experimental a început în sudul Franței, în localitatea Saint-Paul-lez-Durance. Complexul se va întinde pe 42 de hectare și va cuprinde în total 39 de clădiri. În acest moment, construirea complexului este gata în proporție de 70%. La acest ambițios proiect participă 35 de țări din întreaga lume, iar 35 de români s-au alăturat deja echipei.