În 2009, circa o treime dintre modelele Rolls-Royce comercializate pe plan mondial au luat calea Statelor Unite însă, după primele 10 luni din acest an, se observă clar o creștere majoră a comenzilor venite din China. În perioada ianuarie-octombrie în marele stat răsăritean au fost înmatriculate aproape 500 de unități Rolls-Royce, față de numai 100 în tot anul 2009.
Conform lui Paul Harris, șeful vânzărilor Rolls Royce din zona Asia-Pacific, motivul majorării comenzilor pentru modele Phantom și Ghost de opt ori este legat direct de creșterea economiei chineze și de numărul mare de milionari rezidenți în acestă țară. „Piața chineză, în general, arată o singură direcție. Aceasta fiind creșterea excepțională. Și va mai dura ceva timp”, consideră Harris. Ipoteza lui Harris privind apetitul milionarilor pentru mașini Rolls-Royce este susținută și de un studiu al Hurun Research Institute din Shanghai, care relevă că, în acest an China are 875.000 de milioaneri, cu 6,1% mai mulți decât în 2009.
Culmea este că, un Rolls Royce achiziționat din China costă cu mult mai mult decât unul cumpărat din Statele Unite sau Europa. Astfel, modelul Phantom costă cu toate taxele incluse circa 6,6 milioane de yuani (990.000 USD). În SUA, același model nu costă decât 380.000 USD. Motivele acestor diferențe majore de preț sunt legate atât de prețul cerut de Rolls-Royce pe o piață aflată în creștere, dar, mai ales, de taxele impuse de guvernul chinez.
Conform JD Power, o mașină de lux importată, al cărei motor depășește 4.0 litri are o taxă de import de 25% din valoare la care se adaugă o taxă pe valoarea adăugată de 17% și o taxă de consum de 40%. Ca urmare, dacă un Phantom standard costă circa 6,6 milioane yuani, unul cu ampatament mărit (LWB) și cu motor de 6.75 litri ajunge la nu mai puțin de 8,2 milioane de yuani, adică mult peste 1 milion de dolari. Și totuși se vând.