Elevii din Cluj-Napoca formează singura echipa din România care a fost invitată la competiția din Statele Unite ale Americii, datorită rezultatelor obținute la competiția BRD FIRST Tech Challenge România, precum și la alte competiții internaționale de robotică.

Echipa Transilvania Robotix este formată din patru elevi ai liceului Avram Iancu din Cluj-Napoca, Zeic Beniamin, Tirtan Anda Gabriela, Tirtan Alexandru și Tirtan Darius, și mentorii lor, Tirtan Nicoleta și Tirtan Tiberiu. Echipa a fost înființată în luna octombrie 2016, cu ocazia primului eveniment FIRST Tech Challenge din România, organizat de Asociația Nație prin Educație, unde au obținut locul 2 în categoriile Think Award și Design Award. Au urmat competițiile FTC Dutch Open 2017, FTC Russia Open 2018 și BRD First Tech Challenge România 2018, la cel din urmă Transilvania Robotix remarcându-se prin cele 4 premii câștigate.

Echipa a dus mai departe rezultatele obținute în competițiile FIRST Tech Challenge prin înființarea Asociației Transilvania Robotix, cu scopul de a promova educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în România și de a inspira elevii de liceu să își fructifice curiozitatea și creativitatea în domeniile tehnice. În plus, Asociația Transilvania Robotix și BRD – Groupe Société Générale dezvoltă împreună un hub de robotică în Cluj-Napoca, ce va funcționa ca un spațiu multifuncțional de educație în domeniul roboticii, cu ateliere și alte facilități de practică.
Programul FIRST a fost lansat în 2007 printr-un program pilot în orașul american Manchester, din statul New Hampshire, la inițiativa lui Dean Kamen, un inginer american, inventator și om de afaceri. La nivel global, programul are patru categorii: pentru grădiniță, școală generală, liceu și facultate, în România fiind prezent pentru moment doar programul pentru liceeni.