„Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), astăzi modificăm trei acte normative: Ordonanţa 114/2018, Ordonanţa 50/2010 şi Ordonanţa 52/2016”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea afirmă că indicele Robor va fi înlocuit.

Vezi și Lia Olguța Vasilescu îl desființează pe Klaus Iohannis! ”Spune-ne nouă, să nu mai plângi zilnic, că deja ești penibil.”

„Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de către populaţie. În consecinţă, noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare”, a adăugat ea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că modificările vizează sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fond de 10 miliarde de euro.

Până acum, au fost discuţii cu toţi jucătorii implicaţi, spune Dragnea, cu fondurile de pensii, cu operatorii de telefonie mobilă, dar şi cu cei din energie, unde se va decide dacă pentru consumatorii industriali se poate elimina plafonarea preţului la gaze.

„O să vedeţi mâine textul ordonanţei, sunt modificări aduse, după discuţiile avute cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională, obiectivul nostru a rămas neschimbat, obiectivele, şi anume să crească nivelul de intermediere bancară, să scadă dobânzile, să crească nivelul de implicare a sistemului bancar în economia românească şi să existe nişte măsuri, nişte prevederi care să stimuleze băncile să investească sau să acorde credite pentru economia românească”, a spus joi Liviu Dragnea.