"Grecii trebuie să-şi respecte angajamentele, însă ar trebui să le dăm mai mult timp", a declarat adversarul cancelarului Angela Merkel la alegerile parlamentare din 2013, provenit din rândul principalului partid al opoziţiei din Bundestag (Camera inferioară a parlamentului federal).

Steinbrück, a cărui candidatură a fost lansată oficial, vineri, de către conducerea SPD, a invitat-o pe Angela Merkel ca, "în sfârşit, să le spună adevărul germanilor", şi anume "că Grecia va fi incapabilă să împrumute bani de pe piaţa de capital în următorii 7-8 ani".

"Cât timp se va întâmpla asta, noi va trebui să-i ajutăm", a afirmat fostul ministru de finanţe al Marii Coaliţii, din perioada 2005-2009, dintre Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Angela Merkel şi social-democraţi.

În ipoteza unui al treilea plan de ajutorare a Greciei, pe care şefa cabinetului de la Berlin doreşte să-l împiedice, Steinbrück nu a exclus ca partidul său să voteze favorabil în Bundestag.

SPD a votat pentru adoptarea primelor două planuri menite să evite falimentul Atenei.

La sfârşitul lunii iunie, susţinerea SPD şi a Verzilor pentru pactul bugetar şi Mecanismul European de Stabilitate a fost obţinută de cancelarul federal cu preţul angajamentului în favoarea unui "pact de creştere" pentru Europa cerut de opoziţie.

În legătură cu criza din zona euro, deşi susţine că nu-şi face griji pe termen scurt, Steinbrück se teme că inflaţia va reprezenta o problemă peste 3-4 ani.

"Nu este doar vina BCE, ci şi a băncii centrale americane care la tot pasul inundă piaţa cu lichidităţi", a subliniat el.
Sursa: Agerpres