Risipa alimentară, pe cale să devină istorie în România

Se pregăteşte o nouă lege în România, ce priveşte risipa alimentară! Absolut toate magazinele din ţară vor fi vizate de schimbarea legislativă.

Mai exact, este o lege menită să combată risipa alimentară.

Principalul obiectiv al legii este reducerea risipei alimentare prin implementarea unor politici și măsuri eficiente la nivel național.

Orice magazin va fi obligat să adopte cel puțin două dintre măsurile destinate reducerii risipei alimentare. Dacă nu se va respecta legea, vor urma amenzi substanțiale.

Această modificare reprezintă o tranziție de la recomandări la reglementări obligatorii. Ţara noastră va dovedi astfel că înţelege importanța combaterii risipei alimentare. La fel de importantă e şi necesitatea unei acțiuni concrete din partea tuturor părților implicate.

Prin impunerea unor standarde și măsuri specifice, legea își propune să reducă cantitatea de alimente aruncate. Noul proiect va promova practici mai responsabile în gestionarea resurselor alimentare.

După ce legea va deveni realitate, se va ajunge la o utilizare mult mai eficientă şi mai sustenabilă a alimentelor aflate în comerţ.

magazin supermarket cumparaturi
Alimentele nu se vor mai arunca atunci când se apropie de expirare şi vor ajunge la cei care au nevoie de ele / SURSA FOTO: Dreamstime

Săptămâna viitoare, este aşteptat votul din Parlament

Proiectul de lege în acest sens se află în prezent în Parlament. Unul dintre iniţiatorii acestuia, deputatul de Bucureşti Diana Buzoianu, a transmis pe Facebook că a fost primit ultimul raport favorabil. Iniţiativa legislativă merge la vot săptămâna viitoare.

Ea a subliniat că tone de alimente sunt aruncate la coşul de gunoi în fiecare zi în România. În tot acest timp, mii de copii merg la culcare flămânzi.

Legea a fost iniţiată de către reprezentanţi ai PNL, PSD, USR şi UDMR.

„Veste bună din Parlament! Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!!

Am inițiat acest proiect, alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan şi Miklós Zoltán, pentru a reuşi împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazine, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele.

În fiecare zi, în România, se culcă flămânzi mii de copii. Asta în timp ce tone întregi de alimente sunt aruncate zilnic. Putem să ducem aceste alimente la cei care au nevoie de ele”, scrie Diana Buzoianu în postarea sa.

Ce obligaţii vor avea autorităţile, comercianţii, dar şi Ministerul Agriculturii?

În continuare, deputatul explică obligaţiile pe care le vor avea autorităţile din România, dar şi comercianţii. Ministerul Agriculturii va trebui să implementeze o platformă online.

România va avea o strategie naţională împotriva risipei de alimente, adaugă Diana Buzoianu. Va fi un bonus şi pentru asociaţii, care vor avea acces mult mai facil la aceste alimente care nu sunt foarte perisabile.

„Ce spune legea?

Autoritățile publice vor implementa măsuri de reducere a risipei alimentare atunci când în activitatea lor gestionează produse alimentare

Operatorii economici vor avea obligația să implementeze cel puțin două măsuri, dintre cele prevăzute în lege, înainte să arunce alimentele

Vom crea o platformă online, gestionată de Ministerul Agriculturii, în care vor fi raportate informații de la operatorii economici cu privire la alimentele aruncate/salvate

Mai puțină birocrație! Va fi mai uşor pentru asociații să ia alimentele care nu sunt foarte perisabile

Vom avea o strategie națională împotriva risipei alimentare”, se mai arată în mesajul deputatului bucureştean.