Este şedinţă de urgenţă joi, 11 iunie, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU va dezbate joi situaţia tensionată de la centrala nucleară Zaporojie

Instituţia se va reuni în şedinţă pentru a analiza situaţia din estul Ucrainei, de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au transmis surse diplomatice.

Reamintim că Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri în această zonă.

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU este programată la sediul Naţiunilor Unite din New York joi după-amiază, pe 11 august (joi seară, ora României), transmit agenţia France-Presse şi cotidianul Le Monde.

Informaţia a fost oferită de surse diplomatice din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Securitate ONU. În luna august, China deţine preşedinţia acestui consiliu.

Reuniunea de joi de la New York ar fi fost solicitată de către Moscova, susţine o altă sursă.

Şansele să se ajungă la o decizie fermă a Consiliului de Securitate ONU în privinţa situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie sunt însă extrem de mici, având în vedere că Rusia are drept de veto în acest consiliu, la fel cum au şi Statele Unite ale Americii, China, Marea Britanie şi Franţa.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de câteva zile de efectuarea unor bombardamente în apropierea Centralei nucleare Zaporojie.

Centrala nucleară se află în sud-estul Ucrainei şi este sub controlul armatei ruse începând din luna martie.

Ţările G7, mesaj ferm adresat Rusiei

Reamintim că miercuri, 10 august, grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate ţările să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Solicităm ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei nucleare de la Zaporojie. (…)

Controlul continuu al Rusiei este acela care pune în pericol regiunea. (…)

Personalul ucrainean care exploatează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să-şi poată exercita atribuţiile fără a suferi ameninţări sau presiuni”, se arată în comunicatul oficial transmis de G7.

Ocuparea instalaţiilor nucleare de la Zaporojie de către trupele ruseşti „sporeşte considerabil riscul unui accident sau al unui incident nuclear” şi „pune în pericol populaţia Ucrainei, statele vecine şi comunitatea internaţională”, se mai arată în documentul citat.