Protocoalele de securitate nucleară au fost încălcate! AIEA: Activitățile militare trebuie oprite

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat că prezența personalului său la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este necesară pentru a contribui la stabilizarea situației privind siguranța și securitatea nucleară.

De asemenea, el a mai declarat că bombardamentele care au avut loc în acestă zonă au încălcat toate protocoalele de securitate nucleară și că activitățile militare în această zone trebuie oprite, referindu-se la cele care pun în pericol securitatea nucleară.

Apelurile lui Grossi au venit după ce, vineri, obuze au lovit părți din situl centralei nucleare. Bombardamentele nu au avariat reactoarele în sine, dar Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a declarat că au fost avariate stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară combinată. O linie electrică de înaltă tensiune a fost, de asemenea, avariată.

Ca urmare, au fost activate generatoare diesel la una dintre unitățile energetice, care a fost deconectată de la rețeaua electrică. Operatorul centralei nucleare Energoatom a adăugat că trei senzori de monitorizare a radiațiilor au fost, de asemenea, avariați și a precizat că o suprafață de 800 de metri pătrați a fost avariată în apropierea instalației de depozitare uscată a combustibilului nuclear uzat.

Zaporojie, cea ma mare centrală nucleară din Europa

Zaporojie are șase reactoare, ceea ce o face cea mai mare centrală nucleară din Europa. Aceasta se află sub controlul forțelor ruse de la începutul lunii martie, deși continuă să fie operată de personalul ucrainean și continuă să furnizeze energie electrică Ucrainei. Cel mai recent, a avut în mod obișnuit trei unități în funcțiune.

AIEA încearcă de luni de zile să trimită o misiune la centrală, dar nu a reușit încă să o facă, după ce nu a reușit să obțină acordul celor două părți. Ucraina a declarat că nu poate exista o misiune a AIEA atât timp cât centrala nucleară se află sub control militar rusesc și spune că cea mai bună modalitate de a asigura securitatea nucleară este ca rușii să se retragă și să o readucă sub control ucrainean.

Încălcarea securității nucleare trebuie să înceteze

Grossi, care a subliniat cei șapte piloni indispensabili ai securității nucleare la începutul conflictului, a declarat că mai mulți piloni au fost încălcați vineri, adăugând: „Acest lucru trebuie să înceteze și să înceteze acum”.

„Pentru a contribui la prevenirea scăpării și mai mult de sub control a situației, prezența AIEA pentru a oferi sprijin tehnic pentru siguranța și securitatea nucleară este de o importanță capitală.

„De la începutul acestui război tragic, AIEA – și eu personal – am lucrat pentru a sprijini Ucraina în menținerea tuturor instalațiilor sale nucleare în condiții de siguranță și securitate.

„Și în ultimele patru luni, am fost pregătit să conduc o misiune a experților AIEA în materie de siguranță, securitate și garanții la cea mai mare centrală nucleară a țării, Zaporojie.

„Această misiune ar juca un rol crucial pentru a ajuta la stabilizarea situației privind siguranța și securitatea nucleară de acolo, așa cum am făcut-o la centrala nucleară de la Cernobîl și în alte locuri din Ucraina în ultimele luni, unde am livrat, de asemenea, echipamente de siguranță și securitate nucleară de care este nevoie urgentă.

Șeful ONU, Guterres, a reluat apelul pentru ca inspectorilor AIEA să li se permită accesul la centrală, adăugând că „orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”.

Ambele părți se acuză reciproc pentru bombardamente

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este un „stat terorist” care a „tras asupra unei centrale nucleare”, în timp ce ambasada Rusiei în SUA a declarat că „bombardarea Zaporojiede către formațiunile armate ucrainene este deliberată… pentru a discredita Rusia”.

În declarația sa, Grossi a adăugat: „Nu ne putem permite să mai pierdem timp … trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum”, scrie World Nuclear News.