Aproximati 25 de experți din diferite țări, înclusiv din SUA, China și Rusia, sau reunit cu ușile închide la Geneva pentru a discuta despre un acord privind prevenirea cursei înarmărilor în spațiu.

Într-un discurs la Conferința pentru Dezarmare, ce se desfășoară la Palatul Național, secretarul de stat adjunct american, Yleem Poblete, a pus sub semne de întrebare sinceritatea angajamentului Chinei și Rusiei la discuțiile GGE.

„Cum putem crede că (Rusia) este serioasă în privinţa prevenirii cursei înarmărilor în spaţiu de vreme ce ea dezvoltă arme antisatelit cu lansare de pe Pământ ?”, s-a întrebat retoric oficialul american, citat de Agerpres.

Yleem Poblete, care lucrează la Biroul de control al armamentelor din cadrul Departamentului de Stat, a acuzat de asemenea Moscova că încearcă să construiască lasere capabile ”să orbească sau să avarieze sateliți”.

De asemenea, ea a criticat apoi China pentru dezvoltarea de instrumente pentru bruiajul emisiilor prin satelit, precum şi a rachetelor capabile să lovească „sateliţi cu orbita joasă”.