Potrivit PBOC, în primele trei luni ale acestui an rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 130 miliarde de dolari, după ce pe parcusul anului trecut au crescut cu 509,7 miliarde de dolari până la nivelul de 3.820 miliarde de dolari.

Analiştii intervievaţi de Financial Times susţin că majorarea rezervelor valutare în primul trimestru al acestui an a coincis cu o depreciere rapidă a monedei chineze în raport cu dolarul, ca urmare a acţiunilor deliberate adoptate de Banca centrală a Chinei. De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent moneda chineză s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Deprecierea monedei chineze a atras atenţia Washingtonului şi, potrivit oficialilor americani, China îşi menţine în mod artificial moneda la un nivel scăzut pentru a stimula exporturile.

În anul 1996, rezervele valutare ale Chinei se situau la aproximativ 100 miliarde de dolari. China a avut nevoie de 10 ani pentru a depăşi Japonia şi a deveni ţara cu cele mai mari rezerve valutare din lume, peste 1.000 de miliarde de dolari. În prezent rezervele valutare ale Chinei sunt de aproape trei ori mai mari decât cele ale Japoniei. AGERPRES