Deşi în decembrie rezervele internaţionale ale Ungariei au crescut cu 16 milioane de euro, pe ansamblul anului 2012 rezervele au scăzut cu 3,89 miliarde de euro, la 33,881 miliarde de euro, din cauza achitării creditului către FMI şi a obligaţiunilor în valută.

În decembrie, rezervele valutare au crescut cu 3,85 miliarde de euro, la 31,77 miliarde de euro.

Ungaria, cea mai îndatorată ţară din Europa Centrală, a accesat ultima dată pieţele internaţionale de obligaţiuni în 2011, iar până acum guvernul condus de Viktor Orban a informat că va emite obligaţiuni în valută doar după ce va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.

Ungaria trebuie să finanţeze anul acesta obligaţiuni în valoare de 7,2 miliarde de dolari şi totodată să ramburseze către FMI 5,9 miliarde de dolari, aproape jumătate din această sumă ajungând la scadenţă în primul trimestru.

Toate cele trei mari agenţii de rating atribuie Ungariei un calificativ din categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), apreciind că politicile guvernului de la Budapesta erodează perspectivele de creştere a economiei pe termen mediu.
SURSA: Agerpres