Totuşi, oficialii Fed şi-au exprimat speranţa că avansul economiei va continua, iar rata şomajului va scădea, în urma politicii monetare "adecvate".

"În ultimele luni creşterea economiei a încetinit, în mare parte din cauza problemelor cauzate de fenomenele meteo extreme şi a altor factori tranzitorii. Situaţia de pe piaţa forţei de muncă s-a îmbunătăţit moderat dar rata şomajului rămâne ridicată", scrie în declaraţia Comitetului de politică monetară a Fed.

De asemenea, Fed a anunţat că va continua programul în valoare de 85 miliarde de dolari ce vizează achiziţionarea de certificate de Trezorerie cu maturităţi de şase până la 30 de ani, pentru îmbunătăţirea condiţiilor financiare.

Decizia Fed vine după ce Departamentul Comerţului a anunţat miercuri că economia americană a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2012 prima sa contracţie de la sfârşitul recesiunii din 2007-2009, pe măsură ce companiile şi-au redus stocurile, iar cheltuielile guvernamentale s-au diminuat.

Astfel, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o scădere anuală de 0,1% în trimestrul patru al anului trecut după o creştere de 3,1% în trimestrul al treilea. Această contracţie surprinzătoare este cea mai slabă perfomanţă înregistrată de economia americană după cel de-al doilea trimestru al anului 2009, când a luat sfârşit ultima recesiune. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau, în medie, la o creştere a PIB de 1,1% şi nici unul dintre economişti nu se aştepta la o contracţie.

Pe ansamblul anului trecut, ritmul de creştere al economiei americane s-a accelerat până la 2,2% după o creştere de 1,8% în 2011. Chiar şi aşa cea mai mare economie a lumii nu a revenit încă la ritmul de creştere înregistrat în 2010 (2,4%).
Sursa: Agerpres