"Nu vreau să vă dau cifre exacte, dar evoluţia economiei este în linie cu ceea ce ne-am dorit. Ne îndreptăm spre o rată a inflaţiei aproape de 2%, iar piaţa forţei de muncă va continua să se întărească", a spus Fischer, întrebat despre perspectivele privind rata dobânzii. 

"Dacă aceste două lucruri se întâmplă, vom fi în direcţia la care ne aşteptăm, mai mult sau mai puţin", a adăugat oficialul Fed, care a atras atenţia că a început şi procesul de creştere a salariilor. 

"Am spus asta de mult timp: ne aşteptăm la o creştere graduală a ratelor dobânzilor şi ar putea dura câţiva ani până vor ajunge la nivelul din anii precedenţi. Ne aşteptăm ca economia să înregistreze un ritm rezonabil de creştere", a subliniat vicepreşedintele Fed. 

Rezerva Federală a SUA va trebui probabil să majoreze curând dobânda de politică monetară, a afirmat, marţi, preşedintele Fed, Janet Yellen, avertizând asupra incertitudinilor privind politica economică a administraţiei Trump. 

Întârzierea majorării ratei dobânzii ar putea lăsa Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) într-o poziţie precară, fiind nevoit în cele din urmă să majoreze ratele rapid, ceea ce ar putea provoca o recesiune, a afirmat şeful Fed. 

''Nu ar fi înţelept să aşteptăm prea mult până când vom renunţa la politica monetară expansionistă'', a afirmat Janet Yellen în Senatul SUA, citând aşteptările Fed referitoare la o înăsprire a pieţei forţei de muncă şi o creştere a inflaţiei la 2%. 

La reuniunea din 1 februarie, Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%, pe fondul încetinirii economiei în trimestrul patru din 2016 şi al uşoarei creşteri a ratei şomajului. 

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că perspectivele economice rămân pozitive şi a reiterat că anticipează o creştere graduală a ratei dobânzii, analiştii aşteptându-se la o decizie în acest sens în prima jumătate a acestui an. 

AGERPRES