Viorica Dăncilă se află pe cai mari. A câștigat șefia PSD și vrea să facă ordine și în Guvern. S-a stabilit deja lista neagră a miniștrilor care nu mai sunt doriți în Guvern, dar aceasta se poate schimba de la o zi la alta.

Surse politice din interiorul PSD spun că absolut totți miniștrii de la Palatul Victoria sunt în process de evaluare a activității lor. Unii dintre aceștia ar putea scăpa de remaniere dacă vor prezenta idei sau proiecte care să poată fi puse în aplicare cât mai rapid.

Principala țintă este recuperarea unui procent cât mai mare din electoratul care a fost pierdut în urma alegerilor din 26 mai, într-un termen cât mai scurt.Pe actuala listă neagră ar fi nume grele, unele dintre acestea apropiate de Liviu Dragnea. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Justiției, Ana Birchall, care nu s-ar înțelege foarte bine cu Dăncilă, ministrul Turismului, Bogdan Trif, ministrul Energiei, Anton Anton, care ar putea fi înlocuit cu fostul ministru al Energiei Toma Petcu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, din cauza organizării alegerilor în diaspora, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, considerată o apropiată a lui Liviu Dragnea, Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, din cauza problemelor recente cu actorii, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, conform ProTV.

Printre aceste nume, și oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu de la ALDE. În aceste condiții, ALDE ar putea ieși de la guvernare dacă nu va fi consultat deloc înainte să-I fie miniștrii dați afară din Executiv.

Pe 5 iulie, Viorica Dăncilă a declarat că săptămâna aceasta începe o evaluare pe fiecare minister în parte şi, ulterior, la finalul analizei, se va decide care miniştri vor fi remaniaţi şi care vor rămâne în funcţie.

“Legat de remaniere, (…) de săptămâna viitoare începem evaluarea pe fiecare minister în parte, astfel încât atunci când vom face o remaniere asta va fi raportată la măsurile din programul de guvernare, la activitatea fiecărui ministru, la modul în care a comunicat măsurile pe care le-a luat şi pe urmă vom vedea unde vom remania şi unde vom merge cu acelaşi ministru. Remanierea nu este pentru o persoană sau alta, nu s-a discutat, am văzut că în spaţiul public au apărut deja câteva nume de miniştri. Nu a fost nicio discuţie până acum referitoare la un ministru sau altul”, a spus Viorica Dăncilă într-o conferinţă de presă susţinută la Brăila.