Dovadă că amenzile, plângerile penale şi procesele nu au reuşit să îi oprească pe proprietarii de terenuri să construiască după bunul plac.

Şase sute de hectare din pădurea Făget sunt protejate. Şi totuşi aici a apărut de ani buni un cartier de vile în care locuiesc medici, arhitecţi, fotbalişti, oameni de afaceri sau actori.

De la înălţime se vede clar cum pădurea a fost pusă la pământ din loc în loc şi deşi primăria acordase iniţial autorizaţii doar pentru case de vacanţă, zona a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari.

Tot perimetrul era în anul 2007 – arie protejată. Însă, în 2011, la presiunea proprietarilor de terenuri, Agenţia de Mediu a redesenat harta sitului.

Primăria a interzis din 2014 orice construcţie în pădurea Făget însă în zadar. Municipalitatea nu a precizat deocamdată câţi proprietari au fost traşi la răspundere.

“Sunt foarte multe fose care apar pe pârâuri în zonă, sunt case care se extind ilegal şi primăria Cluj greşeşte că nu trimite inspectori pentru a vedea dacă se respectă autorizaţiile de construcţie.”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat, activitst de mediu.

Şi acum se construieşte acolo pentru că spun activiştii de mediu dezvoltatorii au găsit diferite portiţe de lege.

Din cauza numărului mare de procese cu proprietarii caselor din Pădurea Făget, primăria din Cluj-Napoca a precizat că va oferi un răspuns în legătură cu construcţiile ilegale în perioada următoare.

În Cheile Dâmbovicioarei – o altă zonă protejată – aceeaşi situaţie. O cabană a fost ridicată sub stâncă, în Parcul Naţional Piatra Craiului, fără nicio autorizaţie, chiar de fostul viceprimar al comunei Rucăr.

Fostul viceprimar a plătit şi 7000 de lei amendă pentru că a făcut modificări în albia râului, fără autorizaţie. Susţine însă că aşa locul arată…mai frumos.

Şi în Parcul Natural Defileul Mureşului superior a apărut o fermă de animale. Deşi a fost somat să demoleze construcţia, proprietarul susţine că nu are de gând să facă asta pentru că spune el are drepturi depline asupra pământului moştenit de la rude, scrie Știrileprotv.ro.