“Băncile grecești se vor redeschide luni dimineață pentru prima dată după trei săptămâni, cu cozi care este de aşteptat să se formeze în condiţiile în care clienții se grăbesc să-şi golească conturile la care le-a fost imposibil accesul în ultima perioadă . Retragerile vor fi în continuare limitate, dar într-o ușoară relaxare a controalelor de capital, grecii vor putea să-și retragă o alocație săptămânală de 420 euro într-o singură tranzacție, faţă de limita de 60 de euro pe zi până acum. Restricții privind expedierea banilor în străinătate și alte controale rămân în vigoare. Depozitele din bănci nu sunt afectate de controalele de capital și clienții pot lua ce vor de la ei, au declarat oficialii bancii. Guvernul grec a dat dispoziţie în weekend băncilor să-şi ridice obloane. Închiderea lor a survenit la 29 iunie, pentru a preveni colapsul sistemului financiar. În zilele dinainte de închidere, grecii au retras peste 1,6 miliarde de euro pe în numerar”, mai scrie The Guardian.

„Grecia: Băncile se redeschid, majorarea TVA-ului intră în vigoare, scrie Le Monde.

“Grecia începe luni o săptămână dificilă, cu două teste majore pentru economie şi pentru premierul Alexis Tsipras: redeschiderea băncilor şi o majorare a TVA de 10 puncte procentuale pentru o serie de bunuri şi servicii. Băncile greceşti, închise începând din 29 iunie, ar urma să-şi redeschidă luni porţile în conformitate cu un decret publicat sâmbătă de guvernul elen, remaniat în urma demisiei unor miniştri. În schimb rămân în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita ca populaţia să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri. Simultan, începând de luni, TVA-ul creşte de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate şi restaurante, dar şi pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere şi este redus la 6% pentru medicamente, cărţi şi bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 şi de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016. Parlamentul grec a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles. În schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat după 2010. De asemenea, autorităţile de la Atena ar urma să primească în regim de urgenţă un împrumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizaţi luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, precum şi pentru arierate de aproximativ două miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.”

“Barclays intenționează să reducă mai mult de 30.000 de locuri de muncă”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Barclays plănuieste să reducă mai mult de 30.000 de locuri de muncă în termen de doi ani, după disponibilizarea în această lună a directorului executiv Antony Jenkins. Acest program de concediere ar putea reduce forța de muncă a Barclays la nivel mondial sub 100.000 până la sfârşitul lui 2017 este considerat ca fiind singura cale de a aborda slabele performanţe ale băncii, potrivit unor surse din interior. Aceste reduceri de locuri de muncă sunt de natură să afecteze personalul din operațiunile de office de mijloc și din spate, cazul în care sunt realizate cele mai mari economii.”

„Votul de la Naţiunile Unite în privinţa acordului nuclear iranian irită Congresul SUA”, titrează The New York Times.

„Consiliul de Securitate al ONU va organiza un vot în privinţa eventualei ridicări a sancțiunilor împotriva Iranului, înainte de Congresul are o șansă de a dezbate cu termenii acordului nuclear. În cadrul discuțiilor cu ușile închise la Viena privind limitarea programului nuclear al Iranului, Secretar de Stat american John Kerry a susținut că Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite nu ar trebui să voteze pe ridicarea sancțiunilor impuse Iranului până ce Congresul va avea șansa de a revizui acordul.”

„SUA caută să înlăture îngrijorările aliaţilor în privinţa acordului nuclear iranian”, titrează The Wall Street Journal. „Administraţia Obama a lansat o campanile agresivă de respingere a temerilor aliaţilor Statelor Unite din Orientul Mijlociu în privinţa unui accord nuclear al Iranului.”