Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, vine cu veşti bune pentru bucureştenii care s-au săturat de problemele cu apa caldă din ultimele zile.

Întreruperile în alimentarea cu apa caldă, rezolvate în aproximativ o săptămână

Totul a fost provocat de ELCEN, companie deţinută de Ministerul Energiei, care a intrat în revizie cu două centrale în acelaşi timp.

Nicuşor Dan spune totuşi că problemele vor fi rezolvate în aproximativ o săptămână, iar locuitorii Capitalei vor primi apă caldă în mod normal.

“Pot să vă spun că problemele din ultimele 2-3 săptămâni, din București, nu sunt cauzate de noi, sunt cauzate de ELCEN pentru că au decis să intre în revizie simultan cu două centrale.

O revizie durează între 4 şi 6 săptămâni, sper, deci deja suntem la trei săptămâni de când a început, eu sper să mai dureze o săptămână – o săptămână şi un pic”, a declarat, miercuri, primarul general.

Oprirea furnizării apei calde este “semnificativă” în sectoarele 4 şi 5, a mai spus acesta.

Primăria ar trebui să plătească circa 1 miliard de lei pentru ELCEN. De unde vor veni banii?

Nicuşor Dan insistă că Primaria Capitalei ar trebui să cumpere ELCEN.

“Eu am vrut să fiu tot timpul foarte echilibrat în relația cu ELCEN-ul. După cum știți, am dorit să preluăm ELCEN, bineînțeles plătind statului, Ministerul Energiei contravaloarea, tocmai pentru a nu mai fi tot timpul această pasare de răspundere între ELCEN și Termoenergetica, compania noastră”, spune edilul.

ELCEN este evaluată la peste 1 miliard de lei, însă achiziţionarea companiei de către Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să fie susţinută de Guvern sau de Parlament printr-un mecanism financiar sau să existe un acord cu o instituţie financiară.

“Ei au făcut o evaluare, care este la nivelul anului 2021, şi costul este puţin peste un miliard de lei. (…) Bineînţeles că decizia nu îmi aparţine. Aparţine Consiliului General, ca orice chestiune care vizează bugetul. Deci, pentru ca achiziţia să aibă loc trebuie ca CGMB să fie de acord, sunt foarte optimist în direcţia asta, şi trebuie să găsim un mecanism financiar, astfel încât banii aceştia, pe care noi nu îi avem acum, să putem să îi ducem către viitor.

Şi un astfel de mecanism financiar poate să ne fie oferit fie de către Guvern şi Parlament, care să ne dea posibilitatea să ne împrumutăm mai mult decât ceea ce spune în momentul de faţă legea plafonului bugetar, fie de către un acord cu o instituţie financiară care să ne permită să eşalonăm şi să suporte faţă de viitorii noştri creditori, care sunt creditorii actuali ai ELCEN, această eşalonare”, a declarat Nicuşor Dan.

Preluarea ELCEN ar duce şi la preţuri mai mici pentru gazele cumpărate de la DIstrigaz

Dacă municipalitatea ar prelua ELCEN, s-ar putea inclusiv obţine a reducere a preţurilor cu care se cumpără gazul natural, pentru că acum ELCEN “ia gaz de la Distrigaz la un preţ de consumator”.

“Pentru noi, ca Termoenergetica, este un interes direct să ne ducem să cumpărăm gaz din reţeaua principală şi să scădem ceva de ordinul 10-15% din preţ. Dar nu a fost un interes al ELCEN să facă lucrul acesta până acum”, a mai precizat edilul.

Sursa foto: Dreamstime