Restricţiile ar putea reveni în România în această toamnă, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infecţii COVID-19 provocate de tulpina delta. Acesta este semnalul dat de Răzvan Cherecheş, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. El a susținut că autorităţile au făcut „doar declaraţii triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri”.

În opinia sa, numărul de îmbolnăviri din cauza COVID-19 va continua să crească „garantat” în perioada următoare. Potrivit lui Cherecheș, „pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat”.

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, a declarat Răzvan Cherecheș, conform Hotnews.

Ce restricții vom avea din această toamnă

„În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare.

În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp”, a spus Răzvan Cherecheș.

El a atras atenția că sectorul HoReCa ar putea fi din nou afectat de restricţii deoarece autorităţile nu au luat „niciunul de fel de măsuri” pentru ca restaurantele să nu fie închise.

„În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor”, a precizat Cherecheş, potrivit sursei citate.

Guvernul și Parlamentul nu au luat măsuri

„Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă„, a menţionat expertul în Sănătate Publică.

Profesorul în Sănătate Publică a subliniat că persoanelor nevaccinate nu li se pot impune însă, în niciun caz, restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale.

„Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”, a conchis el.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim