Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a exprimat categoric pentru necesitatea prelungirii stării de alertă în România și după data de 15 iunie.

Tătaru a spus miercuri seară că orice altă variantă legislativă, dintre cele propuse de opoziția parlamentară, este insuficientă, în lupta cu noul coronavirus, amenințând chiar cu o revenire la starea de urgență, dacă situația o cere.

”Avem focare peste tot și în instituire”

Tătaru a spus că sunt discuții la nivel de prim-ministru cu opoziția, dar că încă nu s-au terminat aceste discuții: „Sper să putem ajunge la un numitor comun”. El a precizat că nu a vorbit direct cu Marcel Ciolacu în acest sens.

Cu privire la o eventuală lege dată de Parlament în locul stării de alertă, ministru a spus că „acea lege trebuie dată pentru o situație anume, pentru ce o justificăm? Pentru starea de alertă? Dacă este o situație de stare de alertă de ce nu impunem starea de alertă?”

Despre propunerea USR de limitare a stării de alertă doar în anumite zone, ministrul a spus că „în acest context nu stă în picioare, avem focare peste tot și în instituire”.

„Dar starea de alertă trebuie să existe, un caz asimptomatic nu poate să iasă dintr-o zonă și să nu mai fie într-o zonă unde nu e stare de alertă”, a subliniat Nelu Tătaru, la Digi 24 Tv.

”Decizia este la domnul președinte”

Întrebat dacă în condițiile în care nu ar mai exista starea de alertă și numărul cazurilor de coronavirus ar crește, ar putea fi reinstituită din nou starea de urgență, ministrul a spus că „dacă vom avea o evoluție nefavorabilă, decizia este la domnul președinte” Iohannis.

„Nu am ajuns la acel blocaj, eu sper ca Parlamentul să înțeleagă că este necesară o stare de alertă, că avem doar strictul necesar care ne trebuie pentru a gestiona acest final de pantă descendentă”, a spus Tătaru, întrebat dacă ar recomanda o nouă stare de urgență.

Ministrul a precizat că prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie „pur epidemiologică, tehnică, sanitară” și nu dintr-o decizie politică.

El a explicat că specialiștii care recomandă acest lucru sunt cei de la Inspectoratul Național de Sănătate Publică, de la Centrul de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, iar astfel de sfaturi vin și din relația de comunicare cu OMS dar și cu specialiștii din țară de pe plan județean.

„Un ordin de ministru nu-ți permite cât îți permite o stare de alertă”, a subliniat Nelu Tătaru.