Compania canadiana Thomson Corporation negociaza preluarea Reuters pentru aproximativ 17,6 miliarde de dolari, in dorinta de a crea cel mai mare grup de stiri si informatii financiare din lume. 

Potrivit presei internationale, grupul care va rezulta in cazul finalizarii tranzactiei va activa sub numele Thomson-Reuters. Pe de alta parte, divizia Thomson Financial va fuziona cu diviziile financiara si media ale agentiei de presa Reuters, sub numele Reuters. Grupul nou format va fi controlat de familia Thomson, care va detine 53% din actiuni, in timp ce actionarii Reuters vor totaliza 24%, iar alti actionari ai Thomson Corporation vor imparti restul de 23%.

Finalizarea tranzactiei va duce la aparitia unei companii ce va controla 34% din piata internationala a stirilor si informatiilor financiare, surclasand Bloomberg, a carei cota de piata se ridica la 33%, potrivit companiei de cercetare de piata Inside Market Data. In plus, fuziunea va genera, in primii trei ani de la incheierea afacerii, castiguri de peste 500 de milioane de dolari din sinergia activitatilor celor doua companii. 

Conform politicii Reuters, orice oferta ostila de preluare a companiei poate fi blocata prin intermediul unei “golden share” (actiune de aur), detinuta de The Reuters Founder Share Co.  

Axata in ultimii ani pe distributia de informatii, in special din domeniul financiar, Thomson Corporation a inregistrat in 2006 venituri de 6,6 miliarde de dolari, in crestere cu 8% fata de 2005. 

Sursa: Capital 10 Mai 2007