În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,7%, dar turbulenţele de pe parcursul anului trecut au afectat evoluţia PIB-ului. 

Valoarea PIB-ului Greciei s-a ridicat la 173 miliarde de euro (188 miliarde de dolari) anul trecut. 

În trimestrul patru din 2015 economia elenă a înregistrat un avans de 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul majorării consumului şi a investiţiilor. În ritm anual, PIB-ul s-a contractat cu 0,8%. 

"Datele revizuite arată că declinul economiei s-a situat la 0,3% anul trecut, aproape de estimările oficiale şi de cele ale pieţei, faţă de o scădere de 0,7% previzionată anterior", a afirmat economistul Nikos Magginas de la National Bank of Greece. 

În trimestrul patru din 2015 investiţiile au urcat cu 20,4% iar consumul a crescut cu 0,4%. Importurile au înregistrat un avans de 11% în timp ce exporturile au scăzut cu 0,4%. 

"În ciuda pierderii sprijinului din partea sectorului turismului în ultimele trei luni din 2015, performanţa economiei confirmă rezistenţa sa relativă, care vin în principal de urma consumului intern şi a investiţiilor, în ciuda obstacolelor fiscale", a explicat Magginas. 

"Ne aşteptăm ca în acest an declinul PIB-ului să fie aproape de 1% în acest an", a afirmat economistul Platon Monokroussos de la Eurobank. AGERPRES