Compania canadiana Thomson Corporation a finalizat negocierile pentru preluarea grupului britanic de presa Reuters, pentru 17,2 miliarde de dolari, dupa ce Reuters Founders Share Co., compania care asigura indepenenta agentiei, a acceptat oferta canadienilor.

Potrivit politicii grupului britanic, Reuters Founders Share Company are dreptul de a bloca orice oferta ostila de preluare prin intermediul unei unei “golden share” (actiune de aur). Tranzactia va trebui sa obtina aprobare de la adunarea actionarilor, precum si de organismele de reglementare.  

Grupul care va rezulta in cazul finalizarii tranzactiei va activa sub numele Thomson-Reuters si va fi condus de Tom Glocer, directorul executiv al Reuters, care va prelua atributiile lui Richard Harrington, presedinte si CEO al companiei Thomson. Potrivit lui Glocer, Thomson-Reuters va inregistra venituri de peste 11 miliarde de dolari, principala sursa a castigurilor fiind Reuters, divizie ce va oferi informatii financiare si materiale de business. Restul de 40% din venituri vor fi generate de Thomson Reuters Professional, divizie care va reuni serviciile juridice, de taxe-impozite si stiinta. 

Grupul nou format va fi controlat de familia Thomson, care va detine 53% din actiuni prin intermediul holdingului Woodbridge. Actionarii Reuters vor totaliza 24%, iar alti actionari ai Thomson Corporation vor imparti restul de 23%.  

Finalizarea tranzactiei va duce la aparitia unei companii ce va controla 34% din piata internationala a stirilor si informatiilor financiare, surclasand Bloomberg, a carei cota de piata se ridica la 33%, potrivit companiei de cercetare de piata Inside Market Data. In plus, fuziunea va genera, in primii trei ani de la incheierea afacerii, castiguri de peste 500 de milioane de dolari din sinergia activitatilor celor doua companii. 

Sursa: Capital 15 Mai 2007