De azi, limba oficială a românilor din Ucraina este limba română

Minoritatea română din Ucraina. Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, 18 octombrie 2023, că autoritățile ucrainene au recunoscut limba română ca fiind limba oficială a minorității române din Ucraina.

În plus, de acum încolo, preoții ortodocşi din Ucraina au dreptul de a oficializa slujbele religioase în limba română.

Guvernul de la Kiev a luat această decizie pentru că trebuie să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeană (UE). Unul dintre acele criterii vizează drepturile minorităților naționale.

„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România.

Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm.

A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a declarat el, miercuri, la finalul şedinţei comune a Guvernului de la București și Executivului de la Kiev, relatează Agerpres.

Memorandum România-Ucraina. Se dorește implementarea de proiecte pentru dezvoltarea transportului

Memorandum România-Ucraina. Documentele semnate de Marcel Ciolacu şi premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, marchează începutul implementării unor proiecte importante pentru transportul european.

A fost semnat un memorandum care se referă la „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”. A fost semnat și un acord între cele două guverne. El se referă la un proiect de construcție a podului rutier de frontieră peste râul Tisa. Acesta va fi construit la graniţa romano-ucraineană, mai precis, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei.

Un alt document semnat între cele două Executive a fost și Protocolul de Implementare a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor. A fost semnat și un alt Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei. Acesta vizează cooperarea dintre cele două țări în domeniul industriei de apărare.

Cele două state au semnat și un Memorandum pentru Parteneriatul în Domeniul Farmaceutic. Totodată, a fost semnată și o Declarație de intenție care a implicat Ministerele Sănătății celor două țări.

Potrivit Comisiei Europene, fondurile necesare pentru aceste proiecte sunt deja accesibile. Ele sunt disponibile prin bugetul Uniunii Europene (UE), Banca Europeană de Investiții (BEI) și prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).