Volodimir Zelenski se va retrage din funcție după terminarea războiului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că intenționează să rămână în funcție cât timp durează războiul cu Rusia și să continue să-și apere țara.

Cu toate acestea, el a menționat că dacă pacea se instaurează în Ucraina, va lăsa pe altcineva să continue. El a spus că preferă să se retragă la viața de familie.

Zelenski a subliniat că este responsabilitatea sa să apere Ucraina în timpul războiului cu Rusia și că nu poate fugi de aceasta.

„Nu sunt alegeri acum în Ucraina, vom avea în 2024. Constituția Ucrainei spune ceva, dar vom vedea dacă vor fi posibilități în acest sens, cred că va trebui sa o facem. Dacă va fi război, da, dacă nu va mai fi război, nu cred.

Câtă vreme va fi război, asta e responsabilitatea mea, și copiii sunt responsabilitatea mea, suntem ucraineni, este responsabilitatea mea să fiu în Ucraina să lupt, copiii trebuie să studieze, soția mea lucrează, nu mă pot eschiva, nu pot fugi de responsabilitate în timpul războiului”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu realizat de Mihai Gâdea pentru Antena 3 CNN.

Ucraina are în continuare probleme legate de finanțare și aprovizionare cu armament

Cu privire la durata războiului, Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că acesta nu va dura mult timp, dar nu a putut oferi o estimare precisă.

El a menționat că Ucraina se află în ultima parte a războiului, dar se confruntă cu dificultăți legate de finanțare și aprovizionare cu armament.

„Este greu, nu pot să dau date, prima perioadă a fost ocupația, a doua a fost oprirea lor. Chiar când erau acele operațiuni în est, i-am dat înapoi încet, 100 de metri, 200 de metri, nu e mare lucru, dar faptul ca i-am împins înapoi, având în vedere întinderea teritoriilor noastre, a fost mare lucru.

Suntem în ultima parte a războiului, avem probleme cu banii, cu armamentul, este cea mai grea parte a războiului. Dar nu mai suntem nici la început. Cât va dura aceasta ultimă parte e greu de spus, trebuie să facem tot posibilul ca această perioadă să nu fie mai lungă decât primele două părți”, a mai adăugat președintele Ucrainei.