Poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi Suceava, cu sprijinul structurilor operative specializate din Bacău şi Suceava, împreună cu jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Bacău, au destructurat un grup infracţional organizat, constituit în judeţul Suceava, specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare, informatice şi privind comerţul electronic.
Faţă de şapte persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, între care şi un funcţionar bancar, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, cinci dintre acestea primind ulterior mandate de arestare preventivă din partea Instanţei de Judecată şi doi fiind cercetaţi în stare de libertate, iar pentru alte patru persoane s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, fals în declaraţii în vederea emiterii sau utilizării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept în sisteme informatice, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, menţionează sursa citată.
În sarcina celor 11 suspecţi s-a reţinut că în acest an, în scopul obţinerii de importante venituri materiale, au recrutat un funcţionar bancar cu sprijinul căruia au obţinut informaţii confidenţiale despre conturile unor clienţi. Ulterior, suspecţii fraudau aceste conturi, prin obţinerea unor noi digipass-uri aferente conturilor titularilor, folosind documente de identitate falsificate. Sumele de bani din conturi erau transferate on-line în alte conturi şi retrase de la ATM-uri de către membrii grupării.
În urma a trei percheziţii domiciliare efectuate în municipiul Suceava au fost ridicate sume de bani, înscrisuri, sisteme informatice şi alte mijloace materiale de probă, prejudiciul constatat până în prezent fiind de peste 100.000 de euro.
De asemenea, membrii grupării recrutau persoane din medii defavorizate cu ajutorul cărora prin întocmirea şi utilizarea de documente fictive obţineau credite de consum şi nevoi personale. Astfel, achiziţionau aparate telefonice de ultimă generaţie şi alte bunuri ce erau împărţite între membrii grupării. Până în prezent s-au obţinut probe privind contractarea a 14 credite de acest gen.
SURSA: Agerpres