"În ciuda faptului că în Buletinul Oficial din 22 iulie în care sunt publicate restricţiile de muncă pe piaţa Spanei pentru români se spune ca ele vor fi aplicate la fel ca în perioada 2007-2009, Oficiile de muncă au primit un regulament care include pe toţi românii care nu sunt înscrişi în registrele de muncă", se precizează în comunicat.

Astfel, potrivit FADERE, toţi românii din Spania care au avut un loc de muncă şi l-au pierdut şi care nu s-au prezentat în timp de 15 zile la oficiul de muncă pentru a spune că se află în căutarea unui loc de muncă, cât şi aceia care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reînnoi această situaţie, au pierdut total dreptul de muncă în Spania.

Pe de altă parte, sursa citată aminteşte că înscrierea în registrele de muncă este opţională.

"Această noutate schimbă total mesajul de fond al acestor restricţii, ele aplicându-se nu doar celor care au venit după 22 iulie 2011 ci şi multor români care în aceste momente nu lucrează sau lucrează la negru şi intenţionează să găsească un loc de muncă, însă nu sunt înscrişi ca fiind căutători de muncă. Această măsură va afecta şi pe toţi copiii românilor din Spania care sunt sudenţi sau elevi şi care urmează să termine şi să se angajeze", se precizează în comunicat.

Mai mult, FADERE arată că măsura îi va afecta şi pe românii care se află în vacanţă în România pentru că foarte mulţi se şterg din registrele oficiilor de muncă ca să nu plătească cotizaţie pe perioada concediului.

"Noi apreciem că măsura aceasta afectează mai mult de 50% dintre românii care erau în Spania înainte de 22 iulie 2011.FADERE a trimis în cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) un mesaj în care a rugat Ministerul Muncii să schimbe mesajul eronat publicat pe www.madrid.mae.ro în care se lasă să se înţeleagă că restricţiile nu vor afecta pe cei care sunt veniţi înainte de 22 iulie 2011", se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană a aprobat recent cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă a acestei ţări, care a fost puternic lovită de criză. Aceste restricţii se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa forţei de muncă din Spania.
SURSA: Agerpres