Cei vizați de noile restricții sunt românii care sunt stabiliți în Marea Britanie. Potrivit ultimelor informații, înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenţă.

Acest număr este al doilea cel mai mare în rândul cetăţenilor din statele membre ale UE.

Astfel, având în vedere amplificarea pandemiei de coronavirus, aceștia vor fi nevoiți să respecte un set de noi reguli, extrem de dure.

Prim-ministrul țării, Boris Johnson consideră că Regatul Unit a ajuns la un „periculos punct de cotitură” în ce privește pandemia de coronavirus, în contextul în care guvernul pe care îl conduce va implementa un nou set de măsuri restrictive, în Anglia, care vor dura până la șase luni, relatează BBC.

Noi restricții pentru șase luni de zile

În ceea ce privește noile restricții, printre se numără purtarea obligatorie a măștii sanitare de către angajații magazinelor și restricționarea numărului de participanți la nunți la un maximum de 15 persoane. Amenzile pentru încălcarea acestora vor fi mărite la 200 de lire sterline la prima abatere.

În același timp, premierul britanic a avertizat, de asemenea, că „restricții semnificativ mai dure vor fi implementate dacă situația o va cere”. Boris Johnson a mai spus și că măsuri similare vor fi luate și în celelalte țări care compun Regatul Unit după întâlnirea cu șefii executivelor din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, marți dimineață.

„Am știut întotdeauna că posibilitatea unui al doilea val era reală. Îmi pare rău să spun, dar la fel ca Spania, Franța sau alte țări, și noi am ajuns într-un periculos punct de cotitură”.

Totodată, Johnson a mai precizat în cadrul discursului său din Camera Comunelor că va da poliției și autorităților locale finanțare adițională pentru a putea pune în aplicare mai ușor regulile, dar că ia în calcul și folosirea armatei pentru acest obiectiv. Persoanele care lucrează în birouri au fost, din nou, îndemnate să lucreze de acasă cât de mult este posibil.

Noua decizie survine după ce în ultimele două săptămâni, numărul de internări în spitale s-a dublat.