Guvernul României are în calcul o măsură revoluţionară: înlocuirea salariului minim pe economie cu o remuneraţie minimă pe oră. Mai mult, Executivul ar fi venit la masa discuţiilor cu sindicatele şi patronatele pe această temă, doar că sindicaliştii nu sunt de acord, argumentând că totul ar fi o portiţă pentru evaziunea fiscală.

Nu este singura măsură analizată de Guvern pentru eficientizarea pieţei muncii. Perioada de preaviz ar putea fi scurtată de la 20 zile la doar 5 zile lucrătoare pentru funcţiile de execuţie şi la 10 zile lucrătoare pentru cele de conducere. În plus, perioada de probă a unui angajat ar putea scădea de la 90 la 30 de zile.

Însă, desigur, măsura care ar urma să provoace cea mai mare undă de şoc în sistem ar fi introducerea unui salariu minim pe oră, în locul salariului minim garantat lunar. Ideea îi aparţine chiar ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, relatează Antena 3.

De ce se opun sindicatele unui salariu minim pe oră în România?

Reprezentanţii sindicatelor au transmis că, din punctul lor de vedere, această măsură este una periculoasă, pentru că statul român ar da astfel posibilitatea angajatorilor să încheie contracte de muncă pe o singură oră, iar banii pentru restul programului de lucru ar ajunge la angajaţi într-un plic, fiind evident neimpozitaţi şi nefiscalizaţi.

În ţara noastră, 30% dintre angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar la nivel european mai sunt doar alte 4 ţări care au un salariu minim pe oră: Danemarca, Finlanda, Italia şi Norvegia.

Violeta Alexandru caută soluţii şi la problema şomajului

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, este nemulţumită de faptul că numărul şomerilor din România care nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă făcute de angajatori.

Într-un mesaj postat recent pe pagina sa de socializare, ministrul vorbeşte despre discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri la Slobozia, dar şi despre posibile soluţii la problema şomerilor, cum ar fi posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări.

„Astăzi la Slobozia. 5000 beneficiari de șomaj tehnic, 20 milioane lei. 2000 dintre ei beneficiari ai măsurii de susținere a 41,5% din salariul angajatului. Problema rămâne numărul șomerilor (4300 la zi) care nu scade de ani de zile. În pofida ofertelor de muncă; multe-puține dar sunt. Mă tot gândesc la soluții, printre altele și la posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări (sunt foarte puține standarde ocupaționale pentru cei cu 4 clase: îngrijitor spații verzi, operator deratizare, ajutor bucătar, agent de curățenie). Să le creștem și acestor oameni șansele de a-și găsi un loc de muncă. Pentru că acesta este obiectivul meu, oamenii să muncească în România”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.