Şantierul Naval din Galaţi este unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din judeţ, cu peste 100 de salariaţi infectaţi. Pe acest şantier muncesc peste 2.000 de navalişti.

Un număr de 547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi

Sindicatele de la Şantierul Naval Damen din Galaţi transmis că un număr de 547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, până la sfârşitul anului. Situația este cauzată de lipsa de comenzi pe care o înregistrează unitatea pe fondul pandemiei de coronavirus.

Conform celor spuse de sindicatele de pe platforma navală, peste 100 de salariaţi sunt deja în preaviz şi îşi vor pierde locurile de muncă în această lună. În următoarea etapă, urmează să plece şi ceilalţi peste 440 de angajaţi.

Trebuie menționat că salariaţii disponibilizaţi vor beneficia de plăţi compensatorii, calculate în funcţie de vechimea în muncă şi care vor varia între 3.000 lei, pentru angajaţii care au 5 ani vechime, şi 10.500 lei, în cazul angajaţilor cu peste 20 ani vechime.

La ce metodă au apelat pentru a salva o parte din locurile de muncă

Şantierul Naval Galaţi a redus efectivul forţei de muncă prezente în şantier cu 50% pentru a asigura atât sănătatea şi siguranţa tuturor angajaţilor dar şi continuitatea activităţii companiei, pe fondul pandemiei de coronavirus, conform unui anunț al purtătorul de cuvânt al companiei, Corina Tuchilă.

50% din efectivul şantierului și-a continuat activitatea zilnică, iar 50% a intrat în concediu de odihnă sau şomaj tehnic.

Măsura a fost aplicată în două etape, prin rotaţie, după cum urmează: 50% din personal merge la lucru iar 50% în concediu de odihnă sau şomaj tehnic, după care rolurile se inversează.

„Această rotaţie de personal este o măsură necesară în scopul menţinerii unui nivel de funcţionare a şantierului care să poată fi susţinut de un mediu de lucru sănătos dar şi pentru a respecta regulile şi dispoziţiile impuse de autorităţile române. Avem încredere că toate eforturile noastre contribuie la protejarea angajaţilor noştri dar şi a întregii comunităţi locale, asigurând totodată o dorită continuitate a activităţii companiei noastre”, a precizat Tuchilă.